Oroszország és Kína legnagyobb vezérszurkolójának nevezi Orbánt az egyik legnagyobb brit napilap

Háttércikkben elemzi a The Times szerzője a Boris Johnsonhoz látogató Orbánt.

Orbán Viktor londoni látogatása előtt háttércikkben foglalkozik Orbán Viktorral a The Times brit konzervatív napilap.

Mint írják, Nagy-Britannia jóléte és biztonsága szempontjából életfontosságú találkozón vesz részt pénteken Boris Johnson miniszterelnök a Downing Street 10-ben a „szélsőjobboldali vezető” Orbánnal, aki

„Kína és Oroszország legnagyobb vezérszurkolójává vált”.

A cikk szerzője felidézi, a látogatásra azt követően kerül sor, hogy az Európai Uniós szankciókkal sulytotta Fehéroroszországot Fehéroroszország, és további fellépést fontolgatnak azzzal az önkényuralmi vezetésű országgal szemben, amelyet Orbán pajzsként szokott védeni a nyugati bírálatoktól.

„Ő Oroszország leghűségesebb szövetségese az EU-ban és rendszeresen megvétózza a Kínát elítélő nyilatkozatokat”

– fogalmaz a brit napilap szerzője.

Emellett megemlíti azt is, hogy az „euroszkeptikus magyar miniszterelnököt” Brüsszelben a demokrácia, a jogállam és a sajtószabadság aláásása miatt is kritizálták.

A Times szerint habár Orbán korábban az egyik legbátrabb európai politikusnak nevezte Johnsont, a találkozó így is kellemetlenségeket szülhet a brit miniszterelnök számára. Johnson ugyanis júniusban egy G7-csúcstalálkozó házigazdája lesz és vezető szerepet szán Nagy-Britanniának a legerősebb demokratikus országok szövetségében.

A cikk azzal zárul, hogy tavaly Orbán a Fehéroroszországgal szembeni szankciók feloldását is sürgette az EU-nál, és mára azon kevés politikai vezetők egyikékvé vált, aki továbbra is kapcsolatot tart fenn az „Európa utolsó diktátoraként ismert” Lukansenkával.

(The Times/444.hu nyomán)

Valódi Hírek