Orbán Viktor elindult Brüsszelbe: Alaposan meg fogják izzasztani

Kényes kérdésekről lesz szó.

Brüsszelbe utazik Orbán Viktor az Európa Tanács rendkívüli ülésére, az indulásról egy fotót is megosztott Facebook-oldalán:

A csúcstalálkozó napirendi pontjai az alábbiak lesznek:

  • a Covid19 járvány uniós kezelése,
  • a éghajlatváltozás, (hogyan tartható a 2030-ra kitűzött klímacél és a 2050-re kitűzött EU-s klímasemlegesség),
  • az EU és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok
  • az uniós vezetők stratégiai vitát fognak tartani Oroszországról is.

A Telex azonban felhívja a figyelmet, hogy más miatt is izgalmas lesz a csúcstalálkozó, ugyanis napirendre kerül az is, hogy az EU és az USA fellépjen-e együtt Belarusz ellen.

Az ügy előzménye az, hogy vasárnap őrizetbe vették Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét, miután a Görögországból Litvániába tartó repülőgép, melyen utazott, nem tervezett leszállást hajtott végre Minszkben.

A belarusz hatóságok tájékoztatása szerint a gép azért hajtott végre leszállást, mert a fedélzeten egy bombát helyeztek el, noha azt a gép átvizsgálásakor nem találták meg.

Az utasok átvizsgálása után azonban Prataszevicset őrizetbe vették,

az ellenzék politikai okokat sejt a háttérben.

Nyugati források szerint a gépet a belarusz rezsim térítette el, a gépen pedig a helyi titkosszolgálat emberi utaztak, akik közreműködtek az eltérítésben.

Az USA Prataszevics szabadon bocsátását követeli, és több európai vezető is elítélte az incidenst, köztük Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

„Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell pedig hétfőn az EU nevében kiadott közleményében megengedhetetlennek nevezte, hatóságok utasítására katonai repülőgép kényszerített leszállásra egy uniós vállalat tulajdonában lévő, két európai uniós főváros között közlekedő és több mint 100 utast szállító polgári repülőgépet.”

— írja a Telex. Az Európa Tanács csúcstalálkozóján ez a kérdés is napirendre kerül, Magyaroroszág egyelőre nem foglalt állást a kérdésben.

 

Valódi Hírek