Döntöttek Orbánék: Hetek óta várt járványügyi enyhítések kezdődnek

Kiderült, mi lesz a közterületi maszkhordással.

Szokásos pénteki rádióinterjúján vett részt Orbán Viktor pénteken. A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában számolt be a következő járványügyi enyhítésekről.

Az ország első embere elmondta, hétvégén elérhetjük az 5 millió, első vakcinadózissal beoltottat, amely szerinte arra utal, hogy az ország legyőzte a koronavírus-járvány harmadik hullámát. Kifejtette, az operatív törzs döntése alapján az átoltottság növekedésének következő lépcsőfokánál

megszűnik a járványügyi korlátozások jelentős része.

Ez azt jelenti, hogy legkorábban hétvégén véget ér az éjszakai, jelenleg éjfél és hajnali 5 óra között érvényben lévő kijárási tilalom, illetve a boltok kötelező zárási időpontja, amely jelenleg 11 órakor kezdődik. Ezzel párhuzamosan a köztéri maszkviselésre sem lesz a továbbiakban szükség, illetve az egyéni mellett a csapatsportra is lehetőség nyílik közterületen.

A családi rendezvényeket legfeljebb 50 fővel lehet megtartani, a lakodalmakon pedig 200 fő vehet majd részt. Ötmillió beoltott után már tüntetéseket is lehet tartani, legfeljebb 500 fővel.

A nagyszabású szabadtéri rendezvények védettségi igazolvánnyal lesznek látogathatók,

ahogyan a zárt terekben szervezett közösségi programok is. A 16-18 év közöttiek a továbbiakban kíséret nélkül is mehetnek majd moziba és színházba, de szükség lesz a védettségi igazolvány felmutatására.

A szabályok életbe lépésének pontos időpontjáról ma döntenek. Tegnap a kormányinfón azt is bejelentették, hogy május 25-étől, keddtől megszűnik az ingyenes közterületi parkolás is.

A miniszterelnök kifejtette, a 16-18 évesek oltásával meglendült a beoltottak száma, de a következő időszakban lelassulhat, ugyanis rövidesen beolthatják az utolsó regisztráltat is. Jelenleg már csak lassan, mindössze napi 5-10 ezer fővel nő az oltásra regisztráltak száma, annak többszörösét lehet egy nap alatt beoltani.

A politikus arról is beszélt,

2022 őszén elindulhat az önálló vakcinagyártás Magyarországon.

A kormány nemet mondott az uniós vakcinabeszerzés következő lépcsőfokára, emiatt pedig nagy mennyiségű Pfizertől eshet el az ország. Ezzel kapcsolatban kifejtette, szerinte 120 milliárd forintba kerülne a rendelés, és csak egyfajta vakcinát lehetne felhasználni, ami szerinte helytelen.

Azt is elmondta, nyár végéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, ami szerinte a „kispénzű emberek és a középosztály érdeke„. Eszerint szeptembertől kell újból megkezdeni a törlesztést. Kifejtette, a második negyedévtől „fenomenális” gazdasági növekedésre számít, és béremelésekről is tárgyalhatnak.

Az interjú végén úgy nyilatkozott, hogy a jövő évi költségvetés vitájából már látszik, hogy az ellenzék a jövő évi választásokra készül. Szerinte „a főszereplőGyurcsány Ferenc, „a mellékszereplő” pedig Karácsony Gergely. Majd hozzátette, „nem kell a bohócokat komolyan venni„.

(hvg.hu/Index nyomán)

Valódi Hírek