Választási szakértő: Így fog változtatni a kormány a választási törvényen, ha csökken az előnyük

A szakértő biztos abban, hogy nem hagynák annyiban a dolgot.

Belső munkaként egészen biztosan folyik a Fideszben a választókerületek revíziójának előkészítése — mondta a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő.

A szakértő szerint kifelé jelenleg azért van csend, mert jelenleg az elmúlt tíz év adatait elemzi a Fidesz választóköri mélységekig, hogy aztán az adatok tudatában előkészítsék a választókerületek revízióját.

Tóth felhívta a figyelmet, hogy a kormány a választási törvényt 2011 karácsonya óta 300-szor módosította, és ha az ellenzék 3 százalékos hibahatár fölött lehagyná népszerűségben a Fideszt, akkor

egészen biztosan módosítanak még a törvényen.

Ha a Fidesz előnye a közvélemény-kutatásokban csökken vagy eltűnik, Tóth szerint a kormány arányosabbá fogja tenni a választási törvényt, mert így, még ha veszítenének is, a második legnagyobb párt lennének a Parlamentben.

A szakértő arról is beszélt, hogy a Fidesznek van egy viszonylag stabil 2,5 milliós szavazóbázisa, amelyből amennyit elveszítenek, annyit be is gyűjtenek máshonnan: példaként említette a Jobbik leszakadó részét vagy a Mi Hazánk Mozgalmat. Kiemelte, hogy a Fidesz kifejezetten MHM-párti.

Figyelmeztetett, hogy a kormány már dolgozik a kamupártok alapításán, mégpedig abból az okból, hogy „elgyűjtsék” az aláírásokat mások elől.

 

Valódi Hírek