Amerikai alkotmányjogász: Orbán szándékosan dönthet úgy is, hogy elveszíti a választást

Az egész jelenlegi rendszer Orbánt szolgálja.

Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem alkotmányjogásza a magyar alkotmány szakértője, évek óta figyelemmel követi a Fidesz által létrehozott Alaptörvény változásait.

Álalapítványoknak nevezi a felsőoktatás megreformálásának jelszavával létrehozott alapítványokat.

Ezek nem a hagyományos értelemben vett alapítványok, hanem fedésre szolgáló szervezetek, még ha alapítványnak is nevezik őket.

A kormány nagyon okos, ha jogról van szó.

Ezek az alapítványok gyakorlatilag úgy működnek, mint a magánvállalkozások, és az egyszer kinevezett igazgatósági tagok maguk dönthetnek a jövőbeli tagokról.

Olyan ez, mint egy családi vállalkozás, a könyvelőt maguk közül választják, ezzel azonban nem lesz transzparens a társaság

— mesélte a Klubrádiónak adott interjújában.

Scheppele szerint amennyiben új kormány alakul 2022-ben, de nem szerez kétharmadot, semmit sem tud majd kezdeni ezekkel az alapítványokkal. Az Európai Bizottságnak is meg van kötve a keze, az uniós támogatások felhasználója magántársaság is lehet.

Elmondta, hogy a kormány arra is ügyelt, hogy akkor is forrásokhoz jussanak, ha az ellenzék nyerne. Orbán úgy is dönthet, hogy elveszíti a választásokat.

Fáradtnak néz ki, pihenésre lenne szüksége. Másrészt az állandó diktátorozásra ebben az esetben azt mondhatná, hogy lám, demokratikus választások zajlottak Magyarországon

Pénzügyi gondok miatt sem kell aggódnia.

Övé az alkotmánybíróság, a média és az egész jogi rendszer a keze alá dolgozik. Nem tudják büntetőjogi felelősségre vonni, mert az egész rendszer őt szolgálja.

Ha négy évig kipiheni magát, diadalittasan visszatérhet.

Tudom, őrültnek tűnik ez a gondolat, de mint alkotmányjogász azt látom, hogy ki van párnázva

— mondta Scheppele végezetül.

Valódi Hírek