12 EP-képviselő levélben figyelmezteti az Európai Bizottság elnökét: Ellophatja a magyar kormány az országba küldött forrásokat

Szerintük egyértelmű lépéseket kell tenni a pénzek eltüntetésének megakadályozásáért.

Hétfőn 12 európai parlamenti képviselő levelet írt Ursula von der Leyennek. A három különböző frakcióba tartozó képviselők arra hívják fel az Európai Bizottság elnökének figyelmét, hogy

a koronavírus-válsággal kapcsolatos helyreállítási alapból Magyarországra küldött pénzek körülbelül 20%-a nyomtalanul eltűnhet.

Ezen állításukat arra alapozzák, hogy a források egyötödét, 1000 milliárd forintot a magyar kormány a felsőoktatás modernizálására költheti. Az egyetemek jelentős része már nem állami, hanem alapítványi fenntartású, és jelenleg is folynak a további kiszervezések.

Állításuk szerint,

mivel az alapítványok ellenőrizhetetlenek, a pénzköltések sem tarthatók majd kontroll alatt.

A levelet aláíró politikusok szerint a magyar kormány arra használja az alapítványokat, hogy könnyen uniós forrásokhoz juthasson. Mindemellett azonban úgy látják, hogy az Orbán-kabinet az akadémiai szabadságot is rombolja.

A 12 politikusból 8 a Zöldek frakcióját erősíti az Európai Parlamentben, míg további kettő a liberális Renew Europe-képviselőcsoport tagja. Emellett további 1-1 fő a szociáldemokraták és a radikális baloldali frakcióhoz tartozik.

Ennek ellenére érdekes tény, hogy Orbán Viktor a Magyarországnak szánt források jelentős részéről lemondott. A 444 cikke szerint ennek az lehet az oka, hogy a kormány nem akar elébe állni az uniós jogállamisági vitáknak a források elköltésével kapcsolatban.

A magyar miniszterelnök a pénteki tárgyaláson a hírportál szerint

csupán 2500 milliárd forintnyi, javarészt vissza nem térítendő támogatásról szóló igényt nyújtott be.

Ehhez nem kell további tárgyalásokat folytatni, ugyanis az unió a jövőben biztosítani tudja a teljes forrást a magyar kormány számára.

(24.hu/444)

 

Valódi Hírek