Van még lejjebb: Az egyetemisták közösségi rádióját is elnémítja a kormány

Éljen a sajtószabadság!

Kizárta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Media Universitas Alapítvány által fenntartott és az ELTE-ről működő egyetemi kisközösségi rádió, az EPER (Első Pesti Egyetemi Rádió) által mostanáig használt frekvenciára, a Budapest-Belváros-Astoria FM 97,0 MHz-re vonatkozó pályázatból – értesült a Media1 az egyetemista rádiósoktól.

A Médiatanács formai hibára hivatkozott, döntésük pedig azt jelenti, hogy

az egyetemi rádió el sem indulhat a pályázaton.

Döntésüket úgy indokolták:

„A Pályázó képviseletében eljáró személy a pályázati ajánlat 2021. március 17-én történő benyújtása során nem mutatta be a Pályázó hatályos adatait tartalmazó, a nyilvántartó szerv által 30 (harminc) napnál nem régebben kiállított papír alapú eredeti okiratot vagy annak hitelesített másolatát, csupán egy bírósági honlapról kinyomtatott, a Pályázó adatait tartalmazó dokumentumot adott be.”

Jamriskó Tamás főszerkesztő azt írja a EPER honlapján, hogy 183 oldalas pályázatot adtak be az NMHH-nak. A pályázati kiírást ők úgy értelmezték, hogy a bíróság civil szervezetek nyilvántartásából lekért és papír alapon beadott eredeti irat a pályázat szövege alapján megfelelő.

A Médiatanács szerint azonban ez nem így van, hanem be kellett volna menniük a dokumentumért a Fővárosi Törvényszékre, és azt beadni, amit a bíróság papír alapon kiállít a pályázat beadását megelőzően legfeljebb 30 nappal.

A rádiónak nincs lehetősége hiánypótlásra, és ebben az esetben jogorvoslattal sem élhetnek.

Az egyetemisták így csak reménykedni tudnak, hogy a pályázatot újra kiírják majd, és így a következő években is szólhat az adás az FM 97,0 MHz-en az Astoria környékén.

A frekvenciahasználati jogosultság egyébként 2021. július 31-én jár le, így amennyiben nem írnak ki új pályázatot, az EPER aznap éjféltől megszűnik sugározni.

A főszerkesztő azt ígérte, hogy online ebben az esetben is hallgathatóak lesznek a műsoraik.

(Media1 nyomán)

(kiemelt kép: EPER)

Valódi Hírek