Orbán: Mégsem nyitjuk ki a középiskolákat április 19-én, csak írásbeli érettségi lesz

A foci EB-ig pedig mindenkit be fognak oltani, aki regisztrált, hogy aki szeretne részt vehessen a meccseken.

„Szuronyhegyre kell tűzni a brit vírusmutánst”

Egészen más a tűz ereje” – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban adott interjújában a Magyarországon jelenleg terjedő a brit vírusvariánsról.

A kormányfő hozzátette, ezt a vírusvariánst „le kell győzni, szuronyhegyre kell tűzni, át kell szúrni a tüdejét”, ugyanakkor szerinte az izolálás, az elzárás az eredeti vadvírussal ellentétben csak lassítani tudja, míg az oltás meg tudja semmisíteni ezt a vírusmutánst.

Orbán elmondta, miközben Magyarországon még a rendszerváltás sem produkált háborús állapotokat, most „szinte minden megtörtént, minden háborús hangulatú”.

„Az embereknek a háborúból egy idő után elegük van, még akkor is, ha nem ők indították, mindenki békés állapotokra, tervezhetőségre vágyik”

– vélekedett Orbán, aki szerint habár a britek már szinte a békénél vannak, az ő és a kormány szakértői szerint itthon csak akkor lesz újra béke, ha a vírust az oltásokkal sikerült legyőzni.

„A foci eb-ig mindenkit beoltunk, aki regisztrált”

Elmondta, a napokban átlépte a 4 milliót a regisztráltak száma itthon, de szerinte ez még mindig kevés, ezért hamarosan reklámkampányt indítanak híres emberekkel, akik mindenkit regisztrációra és oltásra fognak buzdítani.

„Ha minden a terv szerint a 3 milliót már hamarosan el fogjuk érni, a 4 milliót pedig május elején. A szakértők itt vitáznak, hogy 3,9 milliónál fogunk tartani május elején, de ha rajtam múlik, az négymillió lesz és nem 3,9 millió”

– jelentette ki.

Orbán úgy számol, hogy május első hetében, 10 nap alatt elérjük az ötmillió beoltottat, május közepére a hatmilliót, május harmadik hetére a hétmilliót, majd június elejére képesek leszünk nyolcmilliót is beoltani, habár attól tart, hogy nem lesz ennyi regisztrált.

„A foci eb-ig mindenkit be fogunk oltani, aki regisztrált, ezért mindenki lehetőséget kap arra, hogy aki szeretne, az részt vehessen ezen az eseményen”

– tette hozzá.

Az este nyolc utáni kijárásról azt mondta, mivel ő mindig késő estig dolgozik, látta, hogy az emberek „példás fegyelmezettséggel” tartották be a kijárási korlátozásokat.

„A mi országunk példamutatóan működött együtt a hatóságokkal, nem voltak tüntetések, mint más, nyugati országokban” – mondta Orbán.

„Magyarország nagyon jól teljesít”

„Az ország történetének eddigi legnagyobb logisztikai műveletét irányítjuk most” – mondta Orbán, részletezve, hogy minden egyes oltásnak kell legyen egy párja, hogy az, aki megkapta az első oltást, a megfelelő időpontban kapja meg a második dózist. Ez szerinte nagyon bonyolult művelet, és ezért is kell a köszönet hangján beszélni szerinte.

Mint mondta, Magyarország – „messze megelőzve a fejben magunk elé sorolt országokat is” – nagyon jól teljesít az oltásban.

„Nem vagyunk rendes emberek”

Úgy fogalmazott, most, hogy már az idősebb magyarok megkapták az oltást, könnyebb hanggal beszél erről, korábban ez nagyon nyomasztotta.

Az idősek életveszélyben voltak, ezért nyomasztotta, hogy minél több életet tudjon megmenteni.

„Az történt, mint a migrációnál: jött a migráció, és amire észbe kaptak, addigra már bent voltak. Egy ország volt, aminek helyén volt a szíve, ezek mi voltunk, magyarok. Nemzetközi megoldás nem volt, nemzeti megoldás kellett: ez volt a kerítésépítés”

– magyarázta Orbán, aki szerint habár a lépés után „nem voltunk rendes emberek”, ma már látható, hogy Bulgáriában és Görögországabn is van kerítés, Olaszország pedig nem engedi be a hajókat.

Orbán szerint ugyanez történt a vakcinabeszerzésnél is: Brüsszellel ellentétben ők felismerték, hogy a megoldás a kínai és orosz vakcina.

„Megint nem voltunk rendes emberek” – tette hozzá, de szerinte az idő az ő álláspontjukat igazolta.

A fiatalok oltása

A kormányfő ezzel kapcsolatban elmondta, Magyarországnak nyitott a hozzáállása a vakcinákhoz, ezért van 13 kötelező oltás gyermekkorban. A 16-18 év közöttiek oltásáról viszont még nem döntöttek. Ellenben az operatív törzzsel egyeztetve döntöttek a középiskolákról.

Eszerint, mivel az érettségi május 10-én fejeződik be, szerinte nem lenne érdemes néhány napra kinyitni a középiskolákat, így

egyszerűbb, hogy május 10-én indítják meg a személyes oktatást a középiskolákban. Illetve az idei érettségin is csak írásbeli lesz, hogy „összhang” legyen a tavalyi és az idei érettségi között.

„A baloldal oltásellenes”

– jelentette ki Orbán, aki arról beszélt, hogy az ellenzéki pártok beadtak egy országgyűlési határozatot a Parlamentben azért, hogy „tiltsák be az orosz és kínai vakcinát”.

Ha elfogadtuk volna, ebbe nagyon sokan haltak volna bele” – közölte.

„Egyetlen magyar sincs egyedül”

„Ingoványos talaj” – mondta Petry Zsolt menesztésével kapcsolatban Orbán, hozzátéve, Németországot nem szeretné minősíteni,„éppen elég bajt okoz, hogy Németország minősítget bennünket, én ezt nem viszonzom”.

Szerinte az az általános következtetés, hogy a „liberális politika elnyomó politika”, ha valaki nem azt gondolja, amit elfogadhatónak tartanak, akkor azt megbüntetik, ez most állásvesztés volt.

„A különbség az, hogy most magyar emberről van szó. Magyarország ma azért harcol, hogy komoly, erős, sikeres ország legyen”, ezért most elvi kérdés volt, hogy kiálljanak Petry mellett.

„Egyetlen magyar sincs egyedül. Petry Zsolt sincs egyedül. Mindannyian vele vagyunk”

– monda Orbán.

Szerinte most a nemzeti válogatottal összefüggésben alakult ki ez az ellentét, mivel egy másik kapus – Gulácsi Péter, akit nem nevezett meg – egy a Petryével ellentétes nyilatkozatot tett.

„A válogatott sportolóinkra úgy tekintünk, mint a lányainkra, meg a fiainkra, minden ilyen vita megbontja az egységet. A siker feltétele pedig az egység, ez most megbomlott, ezt helyre kell állítani” – közölte Orbán és ehhez sok sikert kívánt Szalay Ádám csapatkapitánynak és Marco Rossi szövetségi kapitánynak.

Valódi Hírek