Amire senki sem számított: Mészáros Lőrinc beszáll a könyvtárbizniszbe

Kiderült, hogy ez is biznisz.

Mészáros Lőrinc és gyerekeinek cége, a Fejér-B.Á.L. és a West Hungária Bau építheti meg 17,5 milliárd forintból az Országos Széchényi Könyvtár archívumainak elhelyezését szolgáló archivális és szolgáltató raktárát Piliscsabán — írta meg az uniós közbeszerzési értesítő alapján a Világgazdaság.

A projektre még tavaly júniusban írta ki a közbeszerzést a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK), a beruházás a piliscsabai Iosephinum Makovecz Imre Bástyája elnevezésű projekt részeként valósul meg.

Az épület egy 91 ezer polcfolyóméter befogadó képességű könyvraktár, 11 343,03 négyzetméter nettó alapterületen.

A kormány tavaly év végén hagyta jóvá a beruházást, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet a beruházás felső értékét 23,3 milliárd forintban határozta meg, ebből az idei évre 11 milliárd forintot hagytak jóvá.

A tervekről egyelőre annyit tudni, hogy az épület egy könyvet fog formázni,

„a homlokzat domináns eleme az a falevél formájú záróelem, amely egyszerre utal az erdő-levél-fafeldolgozás-papír-könyv folyamatára, mutatja az összetartozást a magányos épületet őrző erdővel, áttörtségével pedig az idő múlását, az anyagok, a papír öregedését sugallja.”

— írja a tervlap.hu.

(Világgazdaság/444.hu nyomán)

 

Valódi Hírek