A tanárok privát számítógépébe is bele akar nézni a KLIK a járvány alatt

Felkészülnek a kőfaragók és a balett-táncosok.

Aggasztó megállapodástervezetet csípett el a PDSZ a minap. A főként pedagógusok számára kiküldött megállapodás engedélyt adna arra is a tankerületeknek, hogy saját, magántulajdonú számítástechnikai eszközeinket is ellenőrizhessék — írta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kedden a nedolgozzingyen.hu-n.

A megállapodástervezet elvileg a munkáltató által a munkavállaló részére átadott „információtechnológiai vagy számítástechnikai eszköz, rendszer” használatára vonatkozó általános szabályokat fekteti le, ráadásul olyasmiket is tartalmaz, amelyekre nemcsak, hogy nem elvárhatóak a munkavállalóktól, de

a jogszabály nem is biztosít rájuk lehetőséget.

A pedagógusok terhei a járvány alatt megnövekedtek, de a kormány erre mintha vak lenne. Nem elég, hogy bár a frontvonalban, a fertőzésnek sokszorosan kitetten kellett végezniük a munkájukat a szigorítások előtt, ennek ellenére nem vették őket előre az oltási sorban:

az EMMI gyakorlatilag azt várja tőlük, hogy oldják meg az online oktatást, ahogy tudják.

A legtöbben digitális eszközöket sem kaptak a feladataik végrehajtásához, kiadásaikat semmilyen módon nem kompenzálták, a rendszerből a Covid miatt ideiglenesen kieső pedagógusok pedig nem kaptak 100 %-os táppénzt.

„Ezzel szemben láthatóan az az oktatásirányítás véleménye, hogy ahhoz viszont igenis van köze, mi történik a munkánkhoz használt saját gépeinken.”

— fogalmaz a PDSZ. Az új megállapodástervezetben ugyanis kikötik, hogy

„ Munkáltató ellenőrzési joga kiterjed a Foglalkoztatott saját számítástechnikai eszközére is, amennyiben a közalkalmazotti jogviszony teljesítése érdekében használja.”

Ez azt jelenti, hogy nem csupán a munkáltató által használatba adott digitális eszközökbe kaphat betekintést a tankerület, hanem a pedagógus saját, privát célokra is használt eszközeibe is.

Ez annak fényében különösen aggályos, hogy mint az fentebb olvasható, a legtöbben nem kaptak eszközöket a tankerülettől, hanem a sajátjaikat használják.

Az ellenőrzés a terv szerint a következőképpen zajlana:

  • „Mindjárt négy ember van jelen, amikor megtekintik a gépedet: az érintett Foglalkoztatott, azaz te, az adatvédelmi tisztviselő, az információbiztonságért felelős vezető, valamint az a vezető, akinek jelenlétét szükségesnek tartja a tankerületi igazgató. Tudtod nélkül – elvileg – nem hajtható végre ellenőrzés.
  • Ugyan kikötik, hogy magántartalmakat nem tekinthet meg a munkáltató, de azt is, hogy „amennyiben a fájl elnevezéséből egyértelműen és minden kétséget kizáróan kiderül, hogy magáncélú a tartalma, akkor a Munkáltató azt nem tekintheti meg”. Azaz ha nem derül ki egyértelműen és minden kétséget kizáróan, hogy a gyomorbiopsziánk eredménye van a fájlon a saját gépünkön, hát így jártunk. Azonnal fel kell hagyni a fájl ellenőrzésével – így a tervezet –, ha kiderül, hogy megnyitott fájl magáncélú. Ne tároljunk tehát pikáns fotóinkat többé saját számítógépeinken.
  • Külön öröm, hogy „a mappát (könyvtárat) a Munkáltató megnyittathatja a Foglalkoztatottal – távoli hozzáférés esetén megnyitja – még akkor is, ha az elnevezése magáncélú tartalomra utal annak ellenőrzése érdekében, hogy a magán- és munkahelyi tartalmak elkülönítéséről meggyőződjön”. „

A pedagógusok gépein tehát

semmi nincs biztonságban.

A PDSZ szerint nem kötelező aláírni a megállapodást, hiszen a fentiekre nem ad lehetőséget a jogszabály. Kérdés, hogy szankcionálják-e valamilyen formában azokat, akik nem írnak alá.

 

Valódi Hírek