Rétvári ocsmányul csúsztatott vakcinaügyben, amivel véletlenül leleplezte, hogyan csalnak a számokkal

Öngól.

Rétvári Bence államtitkár az alábbiakat írta ki Facebook-oldalára csütörtökön:

„Magyarországra már több vakcina érkezett keletről, mint nyugatról.

Az EU-s közös beszerzésből 807 ezer ember beoltásához elegendő vakcina érkezett, míg a kínai és orosz szállítóktól 852 ezer. Szabad szemmel is jól látható már, hogy fontos stratégiai döntés volt Magyarország részéről, hogy nem tette magát kiszolgáltatottá a – sokszor vontatottan haladó – közös EU-s szállításoknak, mert máig már több vakcina érkezett Kínából és Oroszországból, mint Brüsszeltől.”

Bejegyzéséhez egy táblázatot is mellékelt, amit a koronavirus.gov.hu oldalon található adatokból állított össze:

Rétvári táblázata valóban a hivatalos tájékoztató oldal március 17-i adatait használja ugyan, csakhogy van benne egy ocsmány csúsztatás.

Eddig ugyanis az Európai Unióból a hivatalos adatok szerint összesen 1 614 925 adag vakcina érkezett, míg „keletről” 1 525 600 adag.

Az unióból tehát szigorúan véve 89 325 adaggal érkezett több vakcina Magyarországra, mint keletről.

Ehhez képest állítja Rétvári a neki éppen kapóra jövő adatok tetszőleges összehasonlításával, hogy az Unióból kevesebb vakcina érkezett.

Az alábbi táblázaton, ami ezen a linken ellenőrizhető, az is látszik, hogy valamiért a hivatalos oldal szerint az Oroszországból eddig érkezett 425 600 Szputnyik vakcina 302 800 ember beoltására lesz elég.

Eddig arról volt szó, hogy a Szputnyikból is két adag kell egy embernek, így aztán rejtély, hogyan jött ki ez a szám.

 

Valódi Hírek