Brit lapok állítják: Nagy-Britannia 40%-kal növelheti atomtöltetei számát

Közeleg az új hidegháború?

A Financial Times értesülései szerint több mint 40%-kal nőhet Nagy-Britannia atomtölteteinek száma a jövőben.

A jelenlegi 180 helyett 260 nukleáris töltetű Trident-rakétával rendelkezhetnek az elkövetkezendő időszakban.

A hírt Boris Johnson miniszterelnök rövidesen bejelentheti. Ez az elem a Brexit utáni Nagy-Britannia kül- és védelempolitikáját tartalmazó, Globális Britannia egy versengő korban elnevezésű alapdokumentum része lehet.

Mélységesen optimista vagyok Nagy-Britannia világban betöltött helyével és azzal kapcsolatban, hogy képesek leszünk megragadni az előttünk álló lehetőségeket” — a brit sajtóorgánumok értesülései szerint a miniszterelnök ezen szavakkal kívánja majd bemutatni védelmi politikai stratégiáját.

A kiszivárgott információk alapján az ország egy olyan irányítóközpont létrehozását is tervezi, ami a Fehér Házban található Situation Room nevű, vészhelyzeti irányítóközponthoz hasonló. Mindemellett

egy új terrorelhárítási központ létrehozására is készülnek,

amelyet összekötnének a rendőrséggel és az ügyészséggel is a terrorfenyegetettséggel való leghatékonyabb fellépés érdekében.

Az új védelmi politikát tartalmazó dokumentum fókuszába a délkelet-ázsiai térség, valamint a Csendes-óceán környezete kerülhet.

A legnagyobb fenyegetést eszerint Oroszország jelenti katonailag, Kínát pedig rendszerszintű problémaként emlegeti a forrás.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek