Kiderült: Kettesre értékeli a lakosság az Orbán-kormány teljesítményét

A kormány járványkezelése sokaknál kicsapta a biztosítékot.

Közvélemény-kutatást tett közzé az IDEA Intézet, amelyet a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott. Az eredményekből kiderül, hogy a magyar polgárok meghatározó többsége elégedetlen a magyar kormány járványkezelésével.

Az IDEA a kormány által hozott járvány- és válságkezelő intézkedések társadalmi elfogadottságáról gyűjtött adatokat. Az intézet a koronavírus két hulláma alatt hozott intézkedéseket külön is megvizsgálta.

Összességében elmondható, hogy a járvány két hulláma alatt hozott kormányzati intézkedések kapcsán a teljes népesség 38%-a 1-es, 17%-a 2-es osztályzattal értékeli a magyar kabinet teljesítményét. Közepest, azaz hármast a megkérdezettek mindössze 12%-a adott.

A lakosság 13%-a 4-est, 16%-a pedig jeles osztályzatot adott a kormánynak a koronavírus-járvánnyal összefüggésben hozott döntésekre. Ezáltal elmondható, hogy

a teljes magyar lakosság kevesebb mint harmada elégedett a kormány vírushelyzeti döntéseivel.

A kormánypárti szavazók között kimagasló azok aránya, akik jelesre értékelik a kormány válságkezelését. 48% osztályozta 5-ösre a magyar kabinet teljesítményét, további 33% pedig jónak találta az elmúlt időszak döntéseit. Ezzel szemben mindössze 17% adott hármast vagy annál rosszabb osztályzatot a Fidesz-KDNP szavazói közül.

A kormánypártiak összességében 4,1-re értékelik az Orbán-kormány vírushelyzetben nyújtott teljesítményét.

Mindezzel éles ellentétben van az ellenzéki szavazók véleménye. Ezen polgárok kimagasló többsége, 61%-a elégtelenre, azaz 1-esre, további 27%-uk pedig 2-esre értékeli a kormány járványhelyzetben hozott döntéseit. 4-esre további 2, ötösre pedig csupán 1%-uk értékeli a kabinet teljesítményét.

Az ellenzékiek által adott osztályzati átlag 1,4, azaz ezen szavazói rétegben megbukott a kormány.

Érdekesség, hogy a pártpreferenciáikban bizonytalan, vagy azokat titkoló polgárok többsége sem elégedett a kabinet intézkedéseivel. Körükben a válaszadók 42%-a 1-est, 18%-a 2-est adott a kormány teljesítményére. Hármast további 18%, 4-est 6, 5-öst pedig 4% adott.

A pártot választani nem tudók összességében mindössze átlagosan 1,8-as osztályzatot, azaz gyenge kettest adnak a kormány teljesítményre.

A járvány két hulláma alatt végzett intézkedésekről elmondható, hogy a választópolgárok többsége minden területen elégedetlen a kormányzati intézkedésekkel. További tény, hogy

a második hullám alatt hozott intézkedésekkel kevesebben elégedettek,

mint a koronavírus-járvány tavaszi időszakában hozottakkal.

Valódi Hírek