Itt a lista: 57 pert bukott a Fidesz szennymédiája tavaly

Hiteles tájékoztatás Fidesz módra.

A Fővárosi Törvényszék összesítése szerint összesen 57 sajtó-helyreigazítási pert vesztettek tavaly a Fidesz-közeli médiatermékek, míg a független lapoknál ez a szám mindössze 7 — írta meg az Átlátszó.

A rekorder a fideszes propagandamédia egyik zászlóshajója, az Origo:

ők összesen 20 pert vesztettek el,

a dobogó második fokán pedig a Pesti Srácok áll 15 bukott helyreigazítási perrel.

A harmadik helyen az Origóhoz hasonlóan szintén a KESMA-hoz (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) tartozó Magyar Nemzet végzett 9 elvesztett sajtóperrel.

A Lokál 4, a Ripost 3 pert vesztett, a 888.hu pedig 5-öt. Az MTVA a sor végén kullog szolid egy darab vesztett perrel.

Az Átlátszó által kormányfüggetlennek tartott lapok esetében együttvéve is csak 7 helyreigazítás valósult meg a Törvényszék közlése szerint:

Az Átlátszó a kimutatás szerint 4 sajtópert vesztett, míg az RTL Klub, az Index, a 24.hu és a HVG szerkesztősége egy-egy pert vesztett el. A Magyar Hang és a 444.hu egyáltalán nem vesztett sajtópert.

Az Átlátszó kimutatásában ugyan szerepel, de fontos megjegyezni, hogy

a Nyugati Fény fennállása óta szintén nem veszített még jogerősen egyetlen sajtópert sem.

Az Átlátszó megjegyzi, hogy szerintük kerülhetett valami homokszem a Fővárosi Törvényszék gépezetébe, mivel a bíróság a HírTV-nél mindössze egy keresetet, és nulla elmarasztaló ítéletet tüntetett fel, pedig négy darab elmarasztaló ítéletről biztosan tud a lap, mivel ezekben az Átlátszó egyik jogásza képviselte a felpereseket.

Szintén az Átlátszóval kapcsolatos félretájékoztatása az FT-nek, hogy az ő adataik szerint az Átlátszó négy sajtópert veszített, míg a lap csak háromról tud.

Erre természetesen rákérdeztek, de a Törvényszék a válaszadást megtagadta.

A lap megpróbált adatokat kérni a médiumok elleni személyiségi jogi perekről is, de ezzel kapcsolatban a Törvényszék elnöke a korábbi évek gyakorlatával ellentétesen ezúttal nem válaszolt.

A kormánysajtó évek óta csúcstartó a helyreigazítási perek elveszítésében:

2017-ben 53 helyreigazítási pert vesztettek a kormányhoz köthető médiumok, 2018-ban 109-et, 2019-ben pedig 80-at, és

akkor is az Origo volt a legtöbb pert elvesztő lap.

Fontos megjegyezni, hogy például 2019-ben az adatigénylő sokkal több médiumról kért be adatokat, tehát a mostani 57-es szám a kormánysajtó oldaláról nem azt jelenti, hogy javult volna a helyzet.

Lényeges továbbá, hogy az adatközlés csak a Fővárosi Törvényszéken elindított, nem jogerősen lezárult perekre vonatkozott, hiszen fellebbezés esetén az ügyek átkerültek a Fővárosi Ítélőtáblára.

(Átlátszó nyomán)

 

Valódi Hírek