Jobban fertőz és halálosabb: Letarolhatja a világos a brit koronavírus-variáns

A szakértők szerint a vírus nem szűnik meg, csak átalakul.

„Az országot már letarolta, és minden valószínűség szerint a világot is le fogja” – nyilatkozta a brit variánsnak nevezett koronavírus-mutációról Sharon Peacock.

A tudományosan B.1.1.7-nek nevezett genetikai változatot feltérképező, a világon legszéleskörűbb, a Nagy-Britanniában levett tesztek során talált vírusok tíz százalékának génállományát feltérképező kutatóprogram vezetője elmondta, az új mutáns 17 ponton tér el a korábbi variánstól, és maga a tüskefehérje is jelentősen átalakult.

Ezáltal a brit mutáció 70 százalékkal fertőzőbb, és egy aggasztó új kutatási eredmény szerint talán 30 százalékkal halálosabb is lett.

Előbbit támasztja alá az is, hogy az új variánst szeptemberben Kentben észlelték, novemberre a teljes szigetországot megfertőzte, mostanra pedig ez lett a domináns verzió teljes Nagy-Britanniában.

A vírus eljutott az Európai Unió szinte valamennyi országába, de az Egyesült Államokban, Brazíliában és Kanadában is észleltek hozzá kapcsolódó megbetegedéseket.

Peacock arról is beszélt, hogy bár a vírusok természetes evolúciójuk során idővel egyre ártalmatlanabbá válnak, jelen ismeretei alapján azonban úgy látja,

ez a vírus még tíz év múlva is velünk lesz.

A brit variánsról a Johnson & Johnson amerikai gyógyszergyár vezérigazgatója, Alex Gorsky is beszélt. A koronavírus ellen egy adagban is hatásos védőoltást fejlesztő gyógyszergyár vezetője Peacockhoz hasonlóan úgy látja, a vírus terjedésével párhuzamosan mutálódik is, így egyetlen oltás kevés lesz.

Gorsky szerint az influenzához hasonlóan, a koronavírus elleni védettséget is évről évre meg kell majd újítani.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek