Mától súlyos büntetésre számíthat, aki drónnal kamerázza a Fidesz-maffia titkos építkezéseit

Durván megregulázzák a drónreptetést.

Február 10-én, azaz ma lépett hatályba a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény tavaly decemberben elfogadott módosítása, amely értelmében mostantól minden, nem játék célú drónt és annak üzemeltetőjét regisztrálni kell az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) nyilvántartási rendszerében – írja a 24.hu.

A regisztráció díja 2000 forint, a nyilvántartásba vételről szóló igazolás kiállítása pedig 4090 forintba kerül.

A törvény szerint játékdrónnak számít a 120 grammnál kisebb tömegű, a pilótától legfeljebb 100 méterre eltávolodni képes, adatrögzítő egység nélküli gép.

Azon drónok esetében, amelyek kívül esnek a játék kategórián, a tulajdonosnak vizsgát kell tenniük. Ennek során legalább 40 kérdésre kell válaszolnia többek közt a légtér- és drónhasználattal, illetve a privát szférával kapcsolatos témákban. A vizsga díja 4600 forint.

Lakott területen kívül szabadon használható a drón, lakott területen belül viszont eseti légtérhasználati engedély szükséges a törvénymódosítás szerint.

Az engedélyt használat előtt 30 nappal kell benyújtani a Honvédelmi Minisztérium illetékes szervéhez, ahol 9000 forintot kell fizetni az igazgatási szolgáltatási díjért. Emellett az igénylőnek arról is nyilatkoznia kell, hogy milyen céllal akarja használni a drónt, továbbá arról is, hogy ismeri a magánélet védelmére vonatkozó szabályokat.

A szabályszegők ellen a rendőrség és a légiközlekedési hatóság is eljárást indíthat. Bírság szabható ki:

  • regisztráció hiánya
  • a jogosítvány (kompetencia tanúsítvány) nélküli drónhasználat,
  • a tiltott légtérhasználat
  • a jogosulatlan adatrögzítés miatt
  • ha más lakásáról, egyéb helyiségéről, vagy ezekhez tartozó bekerített helyről készít jogtalanul képfelvételt
  • illetve minősített esetnek számít, ha a készített hang-, képfelvételt nagy nyilvánosság számára elérhetővé teszi.

(24.hu nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2019/10/02/dronnal-lepleztek-le-igy-epitkezik-titokban-az-orban-csalad-a-hatvanpusztai-birtokon-video

Valódi Hírek