Már most több mint tízszeresébe került a kormány legújabb stadionhaknija, és hol van még a vége

Pont erre kell költeni a világjárvány alatt.

A tervezett összeg tízszeresébe kerül a 2022-es kézilabda Európa-bajnokság – írja az átlátszó.hu. A portál sorra vette, mely beruházások drágultak meg jelentősen, és kik azok a – természetesen kormányközeli – cégek, akik ezzel nagyon is jól járnak.

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke 2018-ban még 10-15 milliárd forintos beruházást emlegetett az EB kapcsán. Ez az összeg, az Átlátszó számításai szerint 2021 elejére már közel

a tízszeresénél tart, egészen pontosan 131 milliárdnál.

A 2022. január 13-n kezdődő kontinenstorna rendezési jogát Magyarország és Szlovákia közösen nyerte el. A tervek szerint itthon több város is helyet ad majd a meccseknek, a döntőt pedig a fővárosban épülő Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokban rendezik majd meg január 30-án.

A Grupama Arénától alig néhány méterre épülő létesítmény kivitelezési díja 78,7 milliárd forint. Ehhez jön még 995 millióért a Középülettervező Zrt. tervezése, 1,6 milliárdért pedig Óbuda-Újlak Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt. mérnöki előkészítése.

A sportcsarnokhoz a telket 13,6 milliárd forintért vette meg az állam.

Ezzel sikerült is spórolniuk 1,7 milliárdot, mert a telket övező önkormányzati területeket ingyen adta át Ferencváros akkori fideszes vezetése.

A vidéki helyszínek a közül kormány úgy ítélte meg, hogy a Veszprémben található aréna nem szorul felújításra, korszerűsítésre, így ezen az épületen sikerült pénzt megtakarítani.

Nem úgy a többi létesítményen. A tavaly ősszel felépült szegedi Pick Aréna 27,4 milliárdba került, a tatabányai stadion ára pedig eléri a 21 milliárdot.

Debrecennek ugyan van arénája, de a Főnix Csarnokot alkalmassá kell tenni egy férfi kézilabda Európa-bajnokságra, ennek költsége pedig kis híján 19 milliárd forint.

Nem meglepő, hogy ahogyan a focistadionok építésével, úgy a kézilabda csarnokok felhúzásával is főként a kormányközeli vállalkozások profitálnak.

Most éppen Garancsi István járt a legjobban, aki a Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnok kivitelezését nyerte el a Market Zrt-vel. Ez a cég felel egyébként a fővárosi Biodómért és a Mol új székházának építési munkálataiért is.

A tatabányai stadiont Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. építheti meg

konzorciumban az Építő-és épületkarbantartó Zrt.vel közösen. A Mészáros gyerekek apjukhoz hasonlóan tehetséges üzletembereknek bizonyulnak: 2015-ben alapított cégük több tízmilliárdos bevételeket produkál évente és több közbeszerzés mellett ők nyerték el a felcsúti általános iskola építési jogát is.

Az állami pénzek egyik kegyeltje a West Hungária Bau Kft. ebben a projektben a szegedi kézilabdacsarnokért felel.

A WHB többek közt építkezett már a dubaji világkiállításra, és a városligeti mélygarázst is ők építették. Részt vettek a vizes vb bizonyos projektjeiben és a Bozsik Stadion építésében is, legutóbb pedig a kiskunhalasi járványkórház kivitelezését bízták rájuk.

A Főnix Csarnok felújításáért pedig az a Hunép Építőipari Zrt. felel, akik az elmúlt években – elsősorban Debrecenben – szintén sikert sikerre halmoz, ha közpénz megszerzéséről volt szó.

(Átlátszó.hu nyomán)

Valódi Hírek