Most érkezett: Ezért mondhatott le a Nemzeti Választási Bizottság elnöke

Az a fránya pénz.

Mi is megírtuk, hogy Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke lemondott a bizottságban betöltött tagságáról és elnöki tisztségéről — ezt a bizottság közölte pénteken.

A közleményből az nem derült ki, hogy pontosan miért távozott Rádi, de a 444.hu-nak Litresits András, az MSZP által delegált NVB-tag, és két lehetséges okát is említette a lemondásnak.

Listerits szerint a távozáshoz a január 7-i ülésnek is van köze. Itt Rádi egy ügyrendi módosító javaslatot adott be, amit a tagok egyhangúlag leszavaztak.

Ennek hátterében egy pénzügyi jogvita áll, mivel az NVB tagjainak a tiszteletdíjából évekig vontak le járulékokat jogellenesen. Egy Varga Mihály által ősszel beadott törvénymódosítási javaslatból vált hivatalosan is világossá, hogy az NVB-tagoktól úgy vontak le közterheket, hogy eközben nem volt TB-jük.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda korábbi vezetője azonban azonban

sem el nem ismerte, sem nem orvosolta.

Rádit az összes tag kérte, hogy foglalkozzon az üggyel, de ő ezt nem tette.

Megítélésén az sem segített, hogy a választási eljárásról szóló törvény decemberi módosításába állítólag az ő javaslatára került be, hogy az NVB tagjainak járandóságát az elnök csökkentheti, ha hiányoznak az ülésekről.

Litresits szerint ez egy teljesen szükségtelen fegyelmezési eszköz, a tagok nem szokták ellógni az üléseket.

Ráadásul a tavaly december 23-án Rádi — a tagoknak küldött — emailjéből kiderült, hogy

saját magának kétszer akkora tiszteletdíj-emelést lobbizott ki, mint a többi tagnak.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek