Kiderült, mikor szűnhetnek meg a járványügyi korlátozások (+videó)

A kormányinfón a nemzeti konzultáció is szóba került.

Csütörtökön elmaradt a szokásos kormányinfó a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó rendezvénye miatt.

Pénteken azonban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismét kamera elé állt.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy

február 15-én indul a nemzeti konzultáció,

melyre azért van szükség, mert a kormány ugyan hallgat a szakemberekre, de az emberek véleményére is tekintettel vannak.

A járványadatok jelenleg stagnálnak, a miniszter szerint ez annak lehet az eredménye, hogy a koronavírus egyes mutánsai gyorsabban terjednek a korábban ismert változatoknál. Hangsúlyozta,

a nyitás „óvatos és szakaszos lesz” és várhatóan két ütemben fog zajlani: az első március 1-jén, a második húsvét szombaton.

Gulyás úgy látja, a kínai és az orosz vakcináknak hála gyorsabb lesz az oltási programunk a többi országéhoz képest. Hozzátette, hogy a kínai vakcina beszerzéséhez szükséges engedélyt egyszerűsítették, de később értelemszerűen teljes mértékben megvizsgálják a beérkezett oltóanyagot.

Az orosz vakcinát viszont már a napokban elkezdhetik használni. Gulyás hangsúlyozta, Oroszország örömmel megosztja minden tapasztalatát a Szputnyikkal kapcsolatban.

Gulyás bízik benne, hogy a hétvégén érkezhet AstraZeneca-vakcina, és ha az OGYÉI jóváhagyja, akkor azzal is lehet oltani.

Az operatív törzs felügyeli a regisztráció alapú oltás lefolytatását.

Gulyás szerint jelenleg a legfontosabb, hogy a foglalkoztatás a 2020-as szinten maradjon. Ebben jól állunk jelenleg, hiszen négy és fél millióan dolgoznak, ez pedig azt mutatja, hogy a válságkezelésnek nem feltétlenül kell a munkahelyek elvesztésével járnia.

A gazdasági újraindítási akciótervvel kapcsolatban elmondta: február 1-je és május 31-e között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetni az éttermeknek, kávézóknak és konditermeknek, erről pénteken megjelenik a kormányrendelet. Ha nem állami vagy önkormányzati az ingatlan, a magánfelek közötti jogi vitába a kormány nem akar belemenni.

Az üzemi étkezdék nyitvatartásával a kormány egyetért, hiszen

ahhoz, hogy az ország működőképes maradjon, ahhoz az embereknek dolgoznia kell, munka közben pedig enniük is.

A miniszter számításai szerint egy nap alatt 512 ezer embert tudnak beoltatni, tehát egy hétvége alatt kétszer ennyi ember beoltása lehetségesnek tűnik. Az a cél, hogy március 15-ig a regisztrált időseket beoltsák. Hozzátette, Kínából 250 ezer emberre elég vakcina érkezik hamarosan.

A kormány által korábban belengetett oltási igazolással kapcsolatban Gulyás annyit árult csak el, hogy a plasztikkártya nem az oltottságot, hanem a védettséget fogja igazolni, arra például jó lesz, hogy a határt átlépve ne kelljen karanténba vonulnunk.

Gulyás szerint annak, akinek járulékfizetési tartozás van, csak a sürgősségi ellátás jár, az alapellátás nem.

Fennáll egy harmadik hullám veszélye, de az új, gyorsabban terjedő mutációk ellen egyelőre úgy tudjuk, hogy az oltás hatásos. A harmadik hullám pusztítása csak az oltással megfékezhető. A virológusok szerint nyolcszoros-kilencseres lehet a látencia, így akár 3 millió felett is lehet azoknak a magyaroknak a száma, akik (akár tünetmentesen) átestek már a koronavírus-fertőzésen.

Ez alapján 3 és fél millió ember beoltása akár elegendő is lehet a nyájimmunitáshoz,

de ebben bizonytalansági faktort jelent az, hogy a gyógyult fertőzöttek immunitásáról még nem lehet biztosan tudni, hogy meddig tart. Gulyás megismételte, hogy a jogszabály fél éves immunitással számolt az esetükben.

Rogán Barbara ingatlanügyeivel kapcsolatban semmilyen olyan okot nem lát a kormány, mely miatt vagyonnyilatkozati eljárás kellene kezdeményezni Rogán Antal ellen.

Globális és európai vita is zajlik arról, hogy a közösségi médiumok, például a Facebook és a Twitter szabályozását nem az államok tudják kontrollálni, hanem globális nagy cégek. Gulyás példaként említette Donald Trump közösségi oldalainak felfüggesztését, mellyel kapcsolatban hangsúlyozta, aki hisz a szólásszabadságban és demokrata, az nem támogatja az ilyen lépéseket.

A miniszter elmondta,

nyáron lesznek meccsei Magyarországon a labdarúgó Európabajnokságnak, de ennek részleteiről a kormány még nem döntött.

Gulyás Gergely úgy látja, Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár nyolc évvel ezelőtt nem ittasan karambolozott, hiszen az osztrák hatóságok ezt nem mondták ki, ráadásul a biztosító is fizetett.

Valódi Hírek