Hatalmas összegekkel tömködi a multiellenes Fidesz-kormány a multik zsebeit

Következetesség Fidesz-módra.

Háromszor annyit költ a multinacionális cégek támogatására az Orbán-kormány, mint a legutóbbi baloldali kormányok.

Ez a Szabad Európa cikkéből derült ki.

A regnáló hatalom egyedi kormánydöntések alapján több mint 67 milliárd forintot osztott szét tavaly, csak a járvány ideje alatt a multiknak. Összesen 27 nagyvállalat részesült a támogatásokból.

Az egyik grafikon tanúsága szerint elmondható, hogy a kormány multiellenes támadássorozatának kellős közepén, 2012-ben valóban nagyon kevés, mindössze százmillió forint támogatást kaptak a cégek. Amióta a fókusz máson van — például a menekültellenességen –, azóta viszont

minden eddiginél nagyobb támogatást nyújt a kormány a vállalatoknak.

Forrás: Szabad Európa (a Külgazdasági és Külügyminisztérium statisztikái alapján)

Tavaly a legtöbb forrást a Thyssenkrupp kapta gyártósor-bővítésre. Összesen 11 milliárd 200 millió forintért vállalták, hogy 460 új munkahelyet hoznak létre — ez azt jelenti, hogy a kormány egyetlen személy munkájáért 24 millió 300 ezer forintot adott.

A dél-koreai Hanon Systems 7 és félmilliárd forintnyi támogatást kapott kompresszorgyártás céljából. A cég 516 új munkahelyet ígért, ez mindösszesen fejenként 14 és félmilliós támogatást jelent.

A harmadik helyen már egy magyar tulajdonú cég, a Steam Cook nevű cég kapott 5,2 milliárd forint támogatást. Ehhez azonban a vállalatnak új dolgozókat sem kellett felvennie.

Sok esetben olyan szektorokat támogat a kormány, amelyek nem szorulnak rá a kormányzati támogatásokra.

Érthetetlen, hogy Orbánék miért támogatják az olyan, nagy bevételekkel működő vállalatokat, mint az autóipari cégek.

A fenti ábra adatai alapján elmondható, hogy a 2004 és 2010 között regnáló Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idején évente átlagosan 18 milliárd 600 millió forintos támogatásban részesültek a multinacionális vállalatok. Ha külön a Bajnai-kormány időszakát nézzük, az átlag ennél is kisebb, mindössze 4,4 milliárd forintot jelent.

Ezzel szemben, ha a 2010 óta hatalmon lévő három Orbán-kormány átlagát vesszük, akkor elmondható, hogy összesen átlagosan 51 milliárd 800 millió forintos összeggel gyarapodtak a nagy multicégek. 2004 és 2010 között átlagosan 4,5 millió forint járt egyetlen munkahely létrehozására, 2010 óta viszont több mint a dupláját, 9 és fél millió forintot fizettek a vállalatoknak.

Az új, 2019 óta érvényben lévő szabályozás miatt már új munkahelyet sem kell teremteni a támogatásért cserébe. Összességében elmondható, hogy

a kormány multiellenes szájkaratéja hiteltelen és álságos, és ezen állításokat minden rendelkezésre álló adat alátámasztja.

(Szabad Európa/Nyugati Fény)

(kiemelt kép: civilhetes.net)

Valódi Hírek