Enyhítenek a korlátozásokon Orbán laboratóriumában: Kinyithatnak az osztrák iskolák

A járvány pszichológiai hatásaira hivatkozva.

Ausztriában jövő hét hétfőtől feloldják a szigorú korlátozásokat, helyettük pedig este 8-tól reggel 6-ig tartó éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be, az iskolák és üzletek is kinyithatnak — írta meg hétfőn a Reuters.

A döntést Sebastian Kurz osztrák kancellár jelentette be. Ennek értelmében minden nem létfontosságú üzlet is kinyithat, és az iskolákba is visszatérhetnek a diákok, noha a fertőzöttek száma még mindig magasabb, mint amit az osztrák kormány elfogadhatónak tartana.

Nem létfontosságú üzletnek minősülnek például a fodrászatok, de a vendéglátó egységeknek továbbra is zárva kell tartaniuk.

Kurz tudósokkal, kormányzókkal és az ellenzéki pártok vezetőivel tárgyalt, majd kijelentette:

„A legbiztonságosabb út az lenne, ha maradna a karantén. De tudjuk, hogy a gyerekeknek vissza kell menniük az iskolákba és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a munkanélküliségi rátát a lehető legalacsonyabban tartsuk. És ott van a szociális és pszichológiai hatása a járványnak, amit figyelembe kell vennünk.”

A jelenléti oktatáson csak negatív koronavírus-teszttel rendelkező diákok vehetnek részt, a többieknek marad az online jelenlét.

Az üzletekben kötelező lesz az FFP2-es maszk, ami egyébként már most is kötelező a tömegközlekedési eszközökön.

A múzeumok, a galériák és az állatkertek is kinyithatnak.

 

Valódi Hírek