Őt hívta fel először Joe Biden az Európai Unió vezetői közül

Trump viszont többet beszélt telefonon Észak-Koreával, mint az európaiakkal.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egy vasárnapi rádióinterjúban azt mondta, hogy “egy biztos, az elmúlt néhány év sokat rontott az európai kapcsolatokon … Sajnos nem vicc, hogy az előző elnök többet beszélt Észak-Koreával, mint az európaiakkal.”

Ez azonban most várhatóan megváltozik: Joe Bidennel esélyünk van egy normálisabb, tiszteletteljesebb dialógusra … ez eléggé pozitív és izgalmas” -tette hozzá Michel.

Beiktatása után Biden az Európai Unió tagállamainak vezetői közül

először a francia államfővel egyeztetett.

Az Élysée-palota szerint a két államfő sok fontos kérdésben „egyetért”. Közös érdeknek tekintik a klímaváltozás elleni- és a koronavírus-járvány elleni harcot is. A francia elnöki hivatal kitért arra, hogy Biden és Macron várhatóan együttműködik a közel-keleti béke és az iráni atomprogram ügyében is.

A Fehér Ház beszámolója szerint Biden biztosította Macront, hogy Washington meg szeretné erősíteni a transzatlanti kapcsolatokat a NATO-n keresztül, valamint az Egyesült Államok partnerségét az Európai Unióval.

Biden ezt megelőzően a szomszédos országok vezetőivel beszélt; Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt és Andrés Manuel López Obrador mexikói elnököt hívta föl telefonon. Első tengerentúli hívása Boris Johnson brit miniszterelnököt illette, csak utána beszélt Macronnal.

 

Valódi Hírek