Rabosították a Város Mindenkié aktivistáit, mert kifogásolni merték, hogy kevés Budapesten a nyilvános WC

Közvécé – közügy?

Rabosították A Város Mindenkié Csoport (AVM) három aktivistáját – közölte a civil szervezet kedden a 24.hu-val. Közleményük szerint a csoport tagjai az évek óta tartó közvécé-problémára akarták nyomatékosan felhívni a figyelmet.

Az AVM már jó ideje azért küzd, hogy a Fővárosi Önkormányzat biztosítsa

legalább 150 ingyenes, akadálymentes, éjjel-nappal nyitvatartó nyilvános illemhely üzemeltetését Budapesten.

Mivel a javaslatocsomaguk és a petíciójuk sem vezetett eredményre, 2020 novemberében úgy döntöttek, hogy a politikai véleménynyilvánításhoz fűződő joguk gyakorlásaképp fölfestenek néhány feliratot a járdák aszfaltjára a Városház utcában és a Ferenciek terén. Sablonokat és akril alapú festéket használtak, a rövid szövegek közt pedig a „Közvécéket Budapestre”; „Toalett – hova lett?”; „Közvécé – közügy” üzenetek is helyet kaptak.

Az aktivistákat azonban feljelentette egy járókelő, a rendőrség pedig azonnal a helyszínre is érkezett és egy szakértői csoport segítségével megállapították, hogy az aszfaltban 205 ezer forintos kár keletkezett.

A civil szervezet aktivistáit – a fentiekben leírt bűncselekmény vádlottjaiként – 2021. január 5-én az V. kerületi Rendőrkapitányságon rabosították.

„A Város Mindenkié nem ismeri el a bűnösséget, teljességgel megalapozatlannak tartja a vádat, értelmezhetetlennek tekinti az aszfalt 205 ezer forintos értékcsökkenésére vonatkozó szakértői becslést,

és felháborítónak véli, hogy ugyan a nyilvános illemhelyek emberi méltóságot sértő hiányának orvoslása ügyében hosszú évek alatt sem történt semmi, azokat az aktivistákat azonban példás gyorsasággal sikerült meghurcolni, felhívták a figyelmet a problémára” – írják közleményükben.

(24.hu nyomán)

(Kiemelt kép: A Város Mindenkié)

Valódi Hírek