Strasbourgi bíróság: Sérti a jogállamiságot az, hogy Magyarországon teljesen szabad kezet kapott a rendőrség

Nyolc éve indult eljárást zárt le az ítélőtábla.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet alkotott egy nyolc éve folyó magyar ügyben. A döntés szerint a

jogállamisággal nem összeegyeztethető az a magyar szabályozás, amely szerint a fokozott rendőri intézkedésnek nincs korlátja.

A rendőrök ezen jogszabály miatt indoklás nélkül, szabadon igazoltathatnak és megmotozhatnak bárkit. Most azonban az egyik bírósági ügyben a kérelmezőt képviselő Helsinki Bizottság beadványa sikeresen célt ért, és a strasbourgi bíróság elítélte a magyar gyakorlatot.

2013-ban az illegális bevándorlásra hivatkozva a magyar kormány fokozott ellenőrzést rendelt el. A rendőrség ezen rendelkezésre hivatkozva kutatást rendelt el a Sirály kulturális központnál.

Akkor azonban bevándorlót nem találtak, ellenben az Amnesty International magyarországi vezetője, a Magyar Helsinki Bizottság akkori munkatársa, Vig Dávid a helyszínen tartózkodott. Kérdésére a rendőrök akkor elmondták, hogy „éjszakai ellenőrzést tartanak”. Később már azt mondták, hogy eltűnt személyt keresnek.

Ennek ellenére az iratokban „fokozott ellenőrzés” szerepelt, és Vig jelezte, hogy nincs olyan a rendőrségi gyakorlatban, hogy „éjszakai ellenőrzés„.

Miután a Helsinki Biztottság munkatársa sérelmezte az eljárást, a rendőrök kikísérték a helyszínről, majd átvizsgálták a ruházatát — ezt csak vele tették meg, miután jelezte észrevételét.

Miután Vignél mindent rendben találtak, panaszt tett a történtek miatt. A rendőrség részben helyt adott a panasznak, azonban jogszerűnek ítélték az eljárást.

Miután a magyar bíróság nem foglalkozott az üggyel, az továbbkerült az EU emberi jogi bíróságához, ahol kivizsgálták az esetet.

Az ítélőtábla szerint a magyar törvények lehetőséget adnak a rendőrségnek, hogy akkor rendeljen el fokozott ellenőrzést, amikor szeretne — és ez ellentmond a jogállamiság elveinek.

(Telex nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2020/05/17/elszallt-a-rendorok-agya-leteperlek-egy-piroson-athajto-biciklis-not-budapesten-video

Valódi Hírek