Sportállamtitkár: Előre veszik a focistákat az oltási sorban, ha szükséges

Merkely Béla szerint ez nem lenne etikus.

„Ha egy ilyen kritérium lesz, hogy az olimpiára csak oltott sportolók utazhatnak, akkor bizony szinte kötelező módon olyan tervezést kell hoznunk válogatott szintre, hogy a sportolók a kvalifikációs versenyeken is részt tudjanak venni” — mondta Szabó Tünde sportállamtitkár az InfoRádiónak csütörtökön.

Számos nemzetközi sporteseményt rendez Magyarország a következő hónapokban is, a következő időszakban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság követelményeihez kell igazodni, a sportolók előre hozott oltása is ez alapján történhet, tájékoztatott az államtitkár.

Szabó Tünde hangsúlyozta: várják, hogy a NOB hamarosan bejelenti, hogy lesz olimpia, a kérdés csak az, hogy milyen módon lesz megrendezve. Tény az is, hogy a kvalifikációs versenyeket is meg kell rendezni.

Szerinte

a NOB szabályait a nemzetközi sportági szervezetek is át fogják venni.

Hozzátette, hogy a sportolók felkészülése biztosított, edzőtáborok és eszközök is vannak ehhez. Mivel a labdarúgó EB-t és a vizes EB-t is érintik kérdőjelek, amennyiben lesz olyan szabály, hogy ezekre, illetve az olimpiára csak oltott sportolók utazhatnak,

„akkor bizony szinte kötelező módon olyan tervezést kell hoznunk válogatott szintre, hogy a sportolók a kvalifikációs versenyeken is részt tudjanak venni”

— fogalmazott.

Merkely Béla szerint azonban nem lenne etikus az idősek elé venni az élsportolókat az oltási sorban:

„Sokan kérdezik, hogy mi lenne, hogy ha a sportolókat beoltanák, és nyugodtan tudnának az olimpiára készülni, a futballválogatott Eb-re menni, a vízilabdás lányok kiharcolni az olimpiai részvételt. Én úgy vagyok vele: amikor azt látjuk, hogy idős emberek súlyosabb lefolyású betegségben szenvednek, akkor azt mondom, hogy első körben mindenképpen a kitett személyeket kell oltani” — mondta a Semmelweis Egyetem rektora a DigiSportnak.

(InfoRádió/DigiSport nyomán)

(kiemelt kép: Nemzeti Sport)

Valódi Hírek