Túl nagy volt a balhé: Maga Trump is elítélte a Capitolium szétverését

Elítélte az erőszakot, amelyet hisztériájával kiváltott.

Donald Trump újra tweetelhet; a távozó elnököt ugyan letiltották, de most, hogy végül hajlandó volt elítélni a Capitoliumon történt erőszakot, visszakapta közösségi médiás jogait.

Trump egy videóban osztotta meg új gondolatait a nézőkkel a Twitteren. A tegnapelőtti eseményeket „megvetendő támadásnak” nevezte, míg a tüntetőkről azt állította, hogy „tettükkel az amerikai demokrácia székhelyét szennyezték be”.

Azt is bejelentette, hogy a „helyzetnek mostmár nyugvópontra kell kerülnie”, hiszen „Amerika a jog és a rend nemzete és mindig is az marad.

Ilyen módon Trump ugyan elmondta, amit el kellett mondania ahhoz, hogy ne tegye teljesen tönkre esetleges jövőbeli politikai karrierjét, többek között olyan frázisokkal, hogy az Egyesült Államokban eljött a „békülés” és a „gyógyulás” időszaka; ugyanakkor azt semmilyen formában nem vonta vissza, hogy szerinte a választásokat csalás útján nyerte meg Joe Biden.

Emellett kérte a tettesek felelősségre vonását is, mindezt annak ellenére, hogy hosszú heteken keresztül ő maga buzdította követőit arra, hogy ne fogadják el a választási eredményeket.

Szerdai beszédében még arra kérte híveit, hogy a választások „elcsalását” ne nézzék ölbe tett kézzel. Az eseményeket követően pedig olyan sokáig várt az erőszak elítélésével, hogy azóta többen is azt követelik, hogy a január 20-ig tartó hivatali idejét se tölthesse ki.

Trump közösségi médiákban való felfüggesztését követően Michelle Obama azt javasolta, hogy a távozó elnököt örökre ki kéne tiltani ezekről.

Ennek esélye azonban, nem utolsó sorban, mert valóban antidemokratikus lépés lenne, ha cégvezetők hoznának politikai döntéseket, szinte nulla. Így Trump megtehette az első lépést abba az irányba, hogy folytassa politikusi pályáját.

Híveinek azt az üzenetet közvetítette, hogy nem fog a nyilvánosságtól visszavonulni. „Az összes csodálatos támogatómnak azt üzenem, hogy tudom, hogy csalódottak vagytok, de azt akarom, hogy tudjátok, hogy a hihetetlen utazásunk még csak most kezdődik” -mondta.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1347334804052844550

Valódi Hírek