Siófoki polgármester: Az önkormányzatoknak adott állami támogatás nem könyöradomány, hanem jár

A mindennapi túléléshez kell.

Sajtótájékoztatót tartott pénteken Lengyel Róbert, Siófok polgármestere. A városvezető a balatoni település példáján mutatta be, mivel járnak a kormányzati elvonások a magyar városok életében.

Lengyel szerint a települések nem luxusberuházásokra kérnek pénzt a kormánytól, hanem településeik működtetésére. Ebben benne foglaltatik a helyi szociális ellátórendszer, az egészségügy, illetve a kulturális szektorba tartozó intézmények működtetése.

A polgármester szerint idén egyébként is nagy megszorítások következhetnek a településeken a járvány miatt, a kormányzati elvonások pedig még inkább súlyosbítják a helyzetet. Január elején fogalmuk sincs a településvezetőknek, hogy mennyi bevételük lesz idén, emellett pedig azt sem tudják, hogy milyen mértékű állami támogatásra számíthatnak.

Lengyel szerint igazságtalan, hogy a 25 ezer fő alatti települések iparűzésiadóbevétel-kiesését maradéktalanul kompenzálja a kormány, míg az annál nagyobb városokban egyezkedni kell a kabinettel. Példaként Paksról beszélt, amely 18.000 fős lakossága mellett teljes kompenzációban részesül, miközben az atomerőmű miatt egyébként is kivételezett helyzetben van a település.

Ezzel szemben egy rossz gazdasági helyzetben lévő város — mint mondjuk Miskolc vagy Pécs — nem biztos, hogy számíthat kompenzációra. A siófoki városvezető arról is beszélt, hogy

nem tudja, városa mely kategóriába fog esni, ugyanis a KSH adatai szerint több mint 25.000 ember lakja Siófokot, azonban a 2019-es önkormányzati választás már az annál kevesebb lakosú településekre vonatkozó szabály szerint zajlott le.

Lengyel Róbert elmondta, hogy a gépjárműadó elvonásával 2020-ban 110 millió forinttól esett el Siófok.

„{A}z óvodákra, az idősotthonra, a bölcsődére, a gyermekétkeztetésre, a könyvtárra, a kulturális központra, az orvosi ügyeletre, helyi tömegközlekedésre az állami támogatáson felül 740 milliót költöttünk tavaly.”

— ismertette az adatot a városvezető.

A kötelező feladatokhoz nyújtott állami hozzájárulás 113 millió forinttal lesz kevesebb idén, az idegenforgalmiadó-kiesés pedig további 100 millió forinttal apasztja a város kasszáját. A város idegenforgalmiadó-bevétele 2020-ban (a járvány által sújtott évben!) meghaladta az 1,9 milliárd forintot, ennek megfelezésével nagyságrendileg 1 milliárd forintos bevételtől fosztják meg a várost.

„{F}ogalmunk sincsen, hogy ebből mennyit kapunk majd meg kárpótlásként. (…) Pedig még egyszer mondom, nem könyöradományra várunk, hanem a nekünk járó pénzre.”

— mondta a polgármester.

(Népszava nyomán)

(kiemelt kép: 24.hu)

Valódi Hírek