Dr. Szlávik János: Európában már a járvány harmadik hulláma tombol, jó lenne megakadályozni, hogy minket is elérjen

Az infektológus szerint csodálatos érzés megkapni a védőoltást.

Interjút adott az Inforádió Infostart című műsorának Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa. Az orvos beszámolt a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos fejleményekről.

Szlávik már megkapta a védőoltást, és mivel már két hét eltelt azóta, elmondása szerint örömmel tölti el az, hogy némi védettség kialakult már a szervezetében. Az orvosnak az volt a legnagyobb félelme, hogy a koronavírussal megfertőződve kórházba kerül, és kollégáinak kell ellátnia.

Az infektológus elmondta, hogy

miután valaki megkapja a Pfizer és a BioNTech közös vakcinájának második adagját, egy héttel később már kialakul a 95%-os védettség.

Ezután el lehet kapni a koronavírust, de a fertőzött biztosan nem kerül majd kórházba és nem is hal majd meg.

A koronavírus elleni Pfizer-BioNTech védőoltásnál „egy aprócska hírvivő RNS-t” és egy azt körülvevő lipidréteget injektálnak be a szervezetbe, és az oltóanyag mindössze 0,3 milliliteres, szemben a többi vakcina 0,5-1 milliméterével. Emiatt tehát kicsi az allergiás reakció esélye.

Szlávik elmondta, hogy a koronavírusok folyamatosan mutálódnak, de a védőoltások ezek ellen is megfelelő védelmet biztosítanak. Ha felbukkanna egy ellenálló mutáció, a kutatók 4-6 hét alatt módosítani tudnák az oltóanyagok összetételét ahhoz, hogy megfelelő védelmet biztosítsanak a vírusvariáns ellen.

Amikor az idősek oltása megkezdődik, akkor kezdődhet csak a vírus visszaszorulása. Szerencsésebb esetben nyáron, rosszabb esetben kora ősszel érhetjük el hazánkban a nyájimmunitást.

Az infektológus elmondta, elég, ha ránézünk néhány európai országra, és „látjuk, hogy igazából nem csöndesedett el a járvány, hanem azonnal a második hullám után következett a harmadik.

Nem tudom, hogy Magyarországon mi lesz, de meg kellene akadályoznunk azt, hogy komolyabb harmadik hullám kialakuljon”

– mondta.

Szlávik szerint az oltási útlevél bevezetése a légitársaságok és egyes országok esetében igen pozitív fejlemény. Ennek ellenére Európában nagy valószínűséggel a többség be lesz majd oltva, így szükségtelen lesz korlátozó intézkedéseket bevezetni.

A koronavírus elleni védőoltásokat népszerűsítő kampányok várhatók rövidesen. Ezek célja, hogy az oltásellenesek is meggyőződjenek a vakcinák biztonságáról, és növekedjen az oltási hajlandóság.

(infostart.hu nyomán)

Valódi Hírek