Itt a vége: Erzsébet királynő aláírta a Brexitet

Holnaptól Nagy-Britannia hivatalosan is az EU-n kívüli ország lesz.

II. Erzsébet királynő 2020 utolsó napján aláírta az Európai Unió és az Egyesült Királyság kereskedelmi viszonyát rendező megállapodást, így a királynő formális beleegyezésével az egyezmény hajnalban törvényerőre emelkedett, a britek kilépése (Brexit) utáni viszonyrendszer szabályainak törvényi előkészítése pedig részükről befejeződött.

A szabadkereskedelmi egyezményről hosszas tárgyalások után december 24-én egyezett meg a brit kormány az Európai Bizottság. Az uniós tagállamok pedig hétfőn adták meg a zöld utat arra, hogy Nagy-Britannia ideiglenesen már január 1-jétől alkalmazhassa a kereskedelmi megállapodást.

A megállapodás elmaradása azt jelentette volna, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme péntektől a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódott volna, ez viszont vámok megjelenésével járt volna a kétoldalú áruforgalomban.

A megállapodást először a téli szünetét töltő londoni alsóház vitatta meg soron kívül összehívott szerdai ülésnapján, és ötórás vita után

521-73 arányban megszavazta az egyezmény törvénybe iktatását kérő kormányzati indítványt.

A tervezet ezután a felső kamara, a Lordok Háza elé került, amelynek tagjai csütörtök hajnalban szavazás nélkül, közfelkiáltással szintén jóváhagyták az EU-val elért megállapodás törvénybe iktatását.

Az átmeneti időszak csütörtökön brit idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor lejár, és az Egyesült Királyságot

péntektől a további kapcsolatrendszer feltételeit rögzítő megállapodáson kívül nem fűzik formális szálak az Európai Unióhoz.

Az átmeneti időszak lejárta azt jelenti, hogy az EU egységes belső piacán és vámuniójában is megszűnik a brit tagság, és az Európai Unió szemszögéből az Egyesült Királyság külső országgá válik.

Az 1246 oldalas megállapodás egyik fő eleme azonban egy szabadkereskedelmi egyezmény, amely péntektől, az átmeneti időszak vége után is százszázalékos vámliberalizációt – vagyis vám- és kvótamenetes kereskedelmet – biztosít az Egyesült Királyság és az EU kétoldalú áruforgalmában.

Boris Johnson, brit miniszterelnök csütörtökön reggel elmondta, Nagy-Britannia sorsa most már csak az ő kezükben van.

„December 31-én este 11 órakor új korszak kezdődik az országunk történelmében, és az EU legnagyobb szövetségesei leszünk ezzel az új megállapodással”

– jelentette ki Johnson, aki korábban azt is elismerte, hogy a kereskedelmi megállapodásban nem sikerült mindent úgy elérni, ahogy szerették volna.

Így például a pénzügyi szektornak nem lesz olyan akadálymentes a hozzáférése az európai piacokhoz, mint ahogy azt tervezték.

A kereskedelmi egyezményt még az Európai Parlamentnek is ratifikálnia kell, de ez már csak 2021-ben lesz lehetséges. Az EU szabályai alapján azonban a megállapodás így is érvénybe léphet az újév első napján.

(MTI/Guardian/444.hu nyomán)

Valódi Hírek