Kínaiak vagy oroszok lophatták el a Pfizer-BioNTech vakcina adatait

A titkosszolgálatok így védik a hazájukat.

Amsterdamból jelentette az EMA (Európai Gyógyszerügynökség), hogy hackerek illegális úton olyan dokumentumokat szereztek meg, amelyek a Pfizer-Biontech vakcina adatait tartalmazzák.

A hackerek nem a vakcinagyártók szervereibe hatoltak be, ezeket sikerült megfelelően őrizni, ezúttal az EMA Amsterdamban található IT-rendszere bizonyult kevésbé biztonságosnak.

Az EMA nem nyilatkozott arról, hogy kit sejtenek a támadás mögött és a nyomozás részleteiről sem közölt semmit. Az ügynökség vezetője Emer Cooke azonban arról biztosította az újságírókat, hogy az

ügynökség „tökéletesen működőképes” és a támadás miatt nem fog késni a vakcinák engedélyezése sehol.

Mikko Hyppönen, a világ egyik vezető cyberbiztonsági szakembere abból indul ki, hogy a támadás mögött nem egyszerű bűnözők állnak, hanem valamelyik állam adott megbízást az IT-rendszerbe való behatolásra.

„A titkosszolgálatoknak az a feladata, hogy megvédjék az országukat a kívülről érkező fenyegetésektől” -mondta Hyppönen, hozzátéve, hogy ennek megfelelően nem meglepő, hogy ezek a titkosszolgálatok megpróbálták ellopni a vakcinára vonatkozó információt.

„Ha a koronavírus megbetegedést kívülről érkező fenyegetésnek tekintjük, akkor a kutatási adatok ellopása is alkalmas arra, hogy (a titkosszolgálatok által megbízott hekkerek) megvédjék népüket” -magyarázta elméletét.

Hyppönen úgy gondolja, hogy a Biontech abszolút biztos számítógépes rendszerrel rendelkezik, arról azonban nem tehetnek, ha az engedélyezési eljárások keretében az adatok kormányzati szervereken landolnak. A hekkerek pedig nyilvánvalóan megtalálják a módját, hogy onnan lopják el, ami kell nekik, ahonnan ez a legkönnyebben megvalósítható.

Egy hatékony vakcina nemzetgazdasági szempontból gigantikus hasznot jelent.

Minél hamarabb tud egy ország elkezdeni oltani, annál hamarabb térhetnek vissza a normál élethez és ezzel együtt a gazdaság normál működéséhez.

Oroszország és Kína köztudottan alkalmaznak speciális hekkercsoportokat arra, hogy a nyugati világ szellemi tulajdonát megkaparintsák. A brit hatóságok már a nyáron azzal vádolták az oroszokat, hogy Moszkvai utasításra világszerte cyberkémkedést folytatnak a vakcinákon dolgozó cégeknél és tudományos intézeteknél.

Mindazonáltal csütörtökön még nem volt arra bizonyíték, hogy a támadás Kínából, vagy Oroszországból indult volna.

Most az EMA fő célja a kármentés: a Pfizer és a Biontech hangsúlyozták, hogy tudomásuk szerint a kutatási alanyokról nem jutottak adatokhoz a támadók, az ügynökség pedig, amíg folyik a nyomozás, nem adhat arról további információt.

(aerzteblatt.de)

Valódi Hírek