Százmilliókból kutatja tovább a rendszerváltás történetét Lezsák alapítványának intézete

Elfogulatlansággal nemigen vádolhatóak a kiadványaik.

A kormány egy új döntése szerint a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet feladatait 2021. január 1-jétől a Lakiteleken működő Népfőiskola Alapítvány kizárólagos tulajdonában álló Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum Nonprofit Kft. látja el. — írta meg csütörtökön a HVG.

A RETÖRKI néven is ismert kutatóintézetet 2013-ban hozta létre a kormány azzal a szándékkal, hogy a tudomány fő áramlatától eltérő nézetek hangot kapjanak — és persze pénzt is.

A Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke Lezsák Sándor, a Fidesz–KDNP politikusa, a parlament alelnöke; a RETÖRKI néven emlegetett intézet kiadványait eddig a lakiteleki Antológia Kiadó gondozta.

Az alapító főigazgatóról, Bíró Zoltánról, aki az MDF első elnöke volt, Kajdi József, az Antall-kormány Miniszterelnöki Hivatalának volt államtitkára azt írta 2013-ban, hogy előítéletes és elfogult, illetve kifejezetten ellenszenvvel foglalkozott Antall József miniszterelnökkel, aki az ő helyére került az MDF élén.

A kormány arról is döntött, hogy a jövő évi költségvetésbe a RETÖRKI számára betervezett 275 millió forintot átcsoportosítják az új intézet számára, ehhez hozzátesznek 145 millió többletet, 2022-től pedig évi 436 millió forint jár neki.

(HVG nyomán)

Valódi Hírek