Elég volt: Már jobboldali közgazdászok is tiltakoznak Orbán eszelős vétója ellen

Százmilliárdokat veszítünk, hogy egy kis ember tényezőnek érezhesse magát.

Közös nyilatkozatban tiltakoznak neves közgazdászok a magyar és a lengyel kormány költségvetési vétója ellen, a petíciót több más szerkesztőség mellett lapunkhoz is eljuttatták.

A petícióban azt írják: a Lengyel Közgazdasági Társaság példája alapján emelik fel hangjukat az Európai Unió következő hétéves költségvetésének elfogadását és a válságenyhítő közös hitelfelvételt veszélyeztető lengyel és magyar kormányzati vétó ellen.

Az aláírók között szerepel

  • Bod Péter Ákos, az Antall-kormány idejének MNB elnöke
  • Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere
  • Mellár Tamás közgazdász, az MTA doktora
  • Felcsuti Péter közgazdász, a Raiffeisen Bank volt vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnöke
  • Király Júlia, a jegybank egykori alelnöke
  • Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke

és sokan mások.

Mint írják, „a lengyel és a magyar kormány magatartása

rendkívül káros

az európai kohéziós politika, és legfőképpen saját polgárai gazdasági helyzetének stabilizálása szempontjából”.

Amikor a magyar kormány azért küzd, hogy ne kelljen a joguralom és a jogbiztonság feltételeit betartania, azzal nem csak az Európai Uniónak a jelenlegi világhelyzetben életbevágóan fontos szolidaritási akcióját akadályozza meg, hanem a magyar gazdaság hosszú távú fejlődése ellen is dolgozik – áll a közleményben.

Szerintük a lengyel és a magyar vétó kétszeresen is sújtaná a két ország állampolgárait: egyrészt a magyar gazdasági élet eleshet az uniós támogatásoktól – másrészt pedig a jogállami normák sérüléséből

„hosszú távú gazdasági károk keletkezhetnek azáltal, hogy nem érvényesülnek a tisztességes versenyfeltételek, a magyar vállalkozók nem számíthatnak a jogbiztonságra, tág tere marad a korrupt gyakorlatnak”.

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor még november közepén jelentette be, hogy a tervezett jogállamisági mechanizmus miatt megvétózza a hétéves uniós költségvetés elfogadását, ebben pedig csatlakozott hozzá a lengyel kormány is.

Azóta a varsói kormányban törésvonal keletkezett: egyes tagjai készek kompromisszumot kötni, és hajlandóak lennének megszavazni a költségvetést, így a 27 tagállamból csak Magyarország áll egyöntetűen a vétó mellett.

(Nyugati Fény / telex.hu)

Valódi Hírek