EP-képviselő: Fidesz-csókosok nyerészkednek a szállodai foglalások után járó kompenzáción

Közérdekű adatigényléssel élt a politikus.

Valami megint bűzlik a kormány pénzosztása körül – jelentette ki Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szombati online sajtótájékoztatóján.

Az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának első alelnökeként hangsúlyozta: a turizmus és a vendéglátás akkora károkat szenvedett a koronavírus-járvány következtében, hogy mindenképpen szüksége van kormányzati segítségre. A képviselőben azonban felmerült a gyanú, hogy

a szállodai foglalások után járó kompenzációból leginkább csak azok a „csókosok” részesülhetnek, akik közel állnak a Fidesz-kormányhoz és vélhetően előre tudtak a lehetőségről.

a kormány a korlátozó intézkedések bejelentésekor azt közölte: az idén novemberben rögzített előzetes foglalások nyolcvan százalékát megtérítik az érintett szállásadóknak, ez Dömötör Csaba államtitkár szerint 928 ezer vendégéjszakát és többmilliárdos támogatási összeget jelent.

Ujhelyi szerint gyanúsan magas ez a szám egy olyan időszakban, amikor járványügyi vészhelyzet van, és a határok le vannak zárva. Az EP-képviselő szerint

nehezen elképzelhető, hogy átlagban napi 31ezer, belföldi vendégekhez köthető szállodai foglalás volt, ez ugyanis a tavalyi év azonos időszakának felelne meg.

„Ez nekem bűzlik: vagy nagyon jól megy egyeseknek, vagy feltehetően kamu adatokat adtak le a kormányzati szerveknek bizonyos szállodák és hotelláncok. A bizalmatlanságot csak erősíti a program hitelességével kapcsolatban, hogy a szállodaipar szereplőinek nagy többsége nem találkozott ezzel a dömpinggel, ahogyan nem találkozott az állami kompenzációval sem” — fogalmazott.

Az MSZP európai politikusa közérdekű adatigényléssel fordult a kormányhoz és az illetékes turisztikai ügynökséghez a tavalyi és idei foglalási adatok megismerése érdekében, de arról is tájékoztatást kért, hogy mely cégek kaptak ebből a többmilliárdos keretösszegből.

A teljes posztot itt tudod elolvasni:

Valódi Hírek