Ovádi Péter miniszteri biztos: Letöltendő börtönt az állatkínzókra!

A szaporítótelepeket is felszámolná.

Október 1-től Ovádi Péter fideszes országgyűlési képviselő a nemzeti állatvédelmi programért felelős miniszteri biztos. A képviselő a Magyar Nemzetnek adott interjújában arról az átfogó programról mesélt, amely a tervek szerint

megreformálná a hazai állatvédelmet.

Óvádi szerint a kormány eddig is sokat tett az állatvédelemért, példaként említette az ivartalanítási programot, a kutyák kötelező csipeztetését, és a büntető törvénykönyv állatvédelemre vonatkozó rendelkezéseinek szigorítását is.

Az új program keretében azonban még több – valódi – állatvédelmi intézkedést helyezett kilátásba. Elsők közt említi az állatkínzók letöltendő börtönbüntetését. Szerinte az állatkínzás „az első lépcsőfok lehet ahhoz, hogy a bántalmazók később ember ellen is elkövessenek erőszakos bűncselekményt.

Minden esetben élőlényekről beszélünk,

ezért is kell a bírói gyakorlatnak megváltoznia, kellenek olyan precedensértékű döntések, amelyek elrettentik az állatkínzókat az erőszakos cselekményektől.”

Óvádi elmondta, hogy kinevezése óta felvette a kapcsolatot Állatorvos-tudományi Egyetemmel, hatósági szervekkel és civil állatvédő csoportokkal, valamint egyeztetéseket kezdett Maruzsa Zoltánnal is, miként tudják majd beépíteni a felelős állattartást az oktatási rendszerbe.

Kidolgozás alatt van a gyepmesteri telepek szabályozása is.

A telepeket országos szinten kell felmérni, hogy meg lehessen mondani, hol kell beavatkozni a működésükbe. Kísérleti projektként említette, hogy Veszprém kapott 500 millió forintot az önkormányzati hatáskörbe tartozó ebrendészetre.

Ebből a szempontból Budapestet rossz példaként említi. Szerinte az Illatos úti állategészségügyi és ebrendészeti telep hanyatlásnak indult: „Nemrég beszéltem Karácsony Gergely állatvédelmi szakmai kinevezettjével, Szabó Rebekával, és arra kértem, hogy ha kell, konfrontálódjon a főnökével, hogy az állatvédelem ne visszafelé, hanem előre haladjon Budapesten.”

Ovádi Péter a legfőbb kihívásnak a szaporítók felszámolását tartja:

„ellenük minden rendelkezésre álló eszközzel fel kell lépni.

Ebben a küzdelemben is van olyan civil szervezet, amelyikre számíthatunk, és akikkel napi kapcsolatban állunk. Az Állatmentő Sereg például sokat segít az illegális szaporítóhelyek a felderítésében.”

(Magyar Nemzet nyomán)

Valódi Hírek