Friss kutatás: Fej-fej mellett a Fidesz és az egyesült ellenzék másfél évvel a választások előtt

Sok múlhat a kis pártokon és bizonytalan választókon.

A jelenlegi kormányzati ciklus vége előtt másfél évvel

meghökkentően magas a szavazói aktivitás.

A választókorú népesség 71 százaléka fejezte ki szándékát, hogy biztosan részt venne a 2022-es országgyűlési választásokon, míg további 19% valószínűsíti részvételét – derül ki a Republikon Intézet október havi felméréséből.

A választópolgárok magas részvételi hajlandósága jól mutatja a két év múlva esedékes parlamenti választások előtti felfokozott várakozásokat. Az aktív szavazói magatartás mindkét oldalon megfigyelhető.

A kormánypártokat a teljes népesség 34%-a támogatja, míg a bizonytalanok és a teljes ellenzék szavazói egyaránt 33%-nyian vannak.

Ez alapján jól látszik a társadalmi nagyfokú polarizációja.

A biztos választók körében 50-50 százalék a Fidesz és az ellenzék megoszlása, illetve 52-48, ha a Mi Hazánkat a kormánypártokhoz soroljuk.

Ebben a körben a DK-nak 15, a Momentumnak 12 százaléka van, míg 7-7%-ra számíthatnak a szocialisták és a Jobbik. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt 3, a Párbeszéd, az LMP és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A Republikon Intézet kiemeli, hogy stabilnak mondható a pártok támogatottsága, azonban a jövőre esedékes előválasztások akár fel is boríthatják az erőviszonyokat. A jövőben fontos szerepe lehet a kisebb pártoknak különösen

a kormánnyal kevésbé kritikus Mi Hazánk és a billegő körzetekben az ellenzékkel szemben jelöltet nem állító MKKP választói jelenthetik 2022-ben a mérleg nyelvét.

(Republikon nyomán / címlapkép: infostart.hu)

Valódi Hírek