Ausztria: hatástalan az arcpajzs, ezért péntektől tilos a használata

Simán bejuthat tőle a koronavírus az ember szájába és orrába.

A bécsi Kurier napilap információi szerint egy olyan új törvénymódosítást vezetnek be Ausztriában, amely szerint már nem ismerik el a koronavírus-járvány elleni védelem eszközének az arcpajzsot, azaz a fejre felszerelt műanyag lapot.

Korábban, a világjárvány első hullámában, még sokat cikkeztek arról, például ZME Science című lapban, hogy mennyi előnye lehet az arcpajzsoknak az arcmaszkokkal szemben. Hiszen például nincs szükség hozzá különleges anyagra, az alap minden esetben az átlátszó műanyag. Megfelelő szappanos vagy szokásos fertőtlenítőszerekkel történő lemosás után újra használhatóak. Viselésük kényelmesebb, mint a maszkoké, nem párásodik tőlük a szemüveg, és megakadályozzák, hogy az emberek megérintsék az arcukat.

Az arcpajzsok, ahogy hazánkban, úgy Ausztriában is egyre népszerűbbek lettek, főkként a vendéglátásban és a szolgáltató iparban használták őket maszk helyett. Ennek azonban most vége.

Az arcpajzs nem maszk, nem véd

-foglalt állást a jobbközép-zöld Kurz-kormány.

Így péntektől Ausztriában nem fogadják el védőeszközként a fejre felhelyezett műanyag pajzsotírja cikkében az Azonnali is.

Ezért a szájat és orrot védő eszköz definícióját úgy pontosították, hogy annak nem csupán a szájat és az orrot kell elfednie, hanem követnie kell azok vonalait is.

Az indoklás szerint az új koronavírus ugyanis a levegőben aeroszollal is terjed, ezért mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába.

Az osztrák kormány szerint ezért sem az arcpajzs, sem annak száj körüli változata, a miniarcpajzs sem nevezhető hatékony védekezésnek.

Valódi Hírek