Nem lehet a jövőben „vegán hamburgernek” nevezni azt, amiben nincs hús

Megtévesztőek voltak az elnevezések.

Egy új törvénytervezet tiltaná az állati eredetre utaló kifejezések használatát az olyan növényi alapú termékek esetében, mint a „vegán kolbász”, vagy a „krémes szójatej”.

Az Európai Parlament tagjai olyan törvényt hoznának a jövő héten, mely eltünteti a „vega burgereket” az üzletek polcairól, így vásárlóknak más néven kéne a jövőben rájuk találni.

A hús- és tejipar úgy érvel a növényi alapú ételek állati eredetű termékekre utaló elnevezése ellen, hogy

ezek félrevezetik a vásárlókat.

Így évtizedek óta küzdenek ellenük, mivel egyre nagyobb hátrányuk származik a növényi eredetű termékek gyártóival szemben.

Emellett ezeknek a hagyományos iparágaknak azzal is meg kell küzdeniük, hogy az Európai Bizottság egyébként is egészségesebb és fenntartható élelmezési stratégiát folytat.

Mindezidáig a törvényhozóknak nem sikerült egyezségre jutni a megfelelő elnevezésekről, de a legnagyobb a valószínűsége annak van, hogy végül kompromisszumos megoldás születik az ügyben.

Az új előírások az olyan elnevezésekre fognak vonatkozni, mint például a steak, kolbász, burger, illetve hamburger; ezentúl csak olyan termékeket lehet ilyen névvel illetni, melyek valódi húst tartalmaznak.

Azoknak a növényi eredetű termékeknek az esetében, amelyek a tejet helyettesíthetik, az olyan szavak használatát szabályoznák mint a tej, vaj és a sajt. Tehát ezentúl a rizstejből rizsital, a mandulatejből pedig mandulaital lehet.

(politico.eu)

Valódi Hírek