Ferenc pápa kimondta: A melegeknek is joguk van a családhoz

Felvilágosodás.

A homoszexuálisok is Isten gyermekei, nekik is joguk van a családhoz, senkit nem kellene ettől megfosztani vagy emiatt megkeseríteni az életét – mondja Ferenc pápa abban a róla megjelent, Francesco című dokumentumfilmben, amelyben kiáll amellett, hogy

a melegek köthessenek élettársi kapcsolatot.

Ezzel a pápa radikálisan más álláspontot képvisel az elődeihez képest és a Vatikán érvényes törvényeihez képest is.

Ferenc elődje, Benedek például “morális gonoszságnak” nevezte a dolgot, bár a világ egyes részein katolikus papok ennek ellenére megáldottak meleg párokat.

A Francesco című filmben, amelyet az orosz származású amerikai rendező, Evgeny Afineevsky rendezett, Ferenc pápa arról beszél, hogy Buenos Aires püspökeként is kiállt azért, hogy a melegek közötti élettársi kapcsolatot ismerje el az egyház, bár a melegházasságot ő is ellenzi.

Eddig a történelemben katolikus egyházfő még nem állt ki ennyire nyíltan a meleg párok elismerése mellett, így sok, a melegek egyházon belüli elfogadásáért küzdő aktivista és pap szerint ez óriási előrelépést jelent.

A Francesco című filmet a héten mutatják be Rómában, utána pedig az Egyesült Államokban. A rendező azt reméli, hogy valamelyik streaming szolgáltató is terjeszteni fogja majd a pápa elmúlt hét évét összefoglaló filmet.

(Washington Post / 444.hu)