Beütött a koronavírus: Olcsóbbak lettek a használt lakások

Öt éve nem látott változás állt be a piacon.

Az ingatlan.com saját elemzése és a KSH adatai alapján az idei második negyedévben

6,3 százalékkal

lettek olcsóbbak a használt lakások.

“Az elmúlt öt évben az idei második negyedévben először fordult elő, hogy a használt lakások ára éves szinten csökkent. A kereslet és a kínálat jelentősen visszaesett a koronavírus-járvány első hullámának legsúlyosabb időszakában”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az áresés oka Balogh szerint abban keresendő, hogy akiknek a koronavírus tavaszi hulláma alatt valamilyen okból muszáj volt eladni az ingatlanjukat, azok

kénytelenek voltak engedni a vételárból.

Igaz, hogy az előző negyedévhez képest nyolc százalékos hanyatlás mutatkozik, de ha megnézzük a 2015-ös árakat, láthatjuk, hogy azokhoz képest a lakások még így is 60 százalékkal drágábbak.

Mindehhez hozzátartozik, hogy a járvány ellenére az újépítésű lakások ára éves szinten 1,4 százalékkal növekedni tudott.

Az ingatlan.com adatai szerint március közepétől április végéig a kereslet 10-40 százalékkal esett vissza éves szinten, a feladott hirdetések száma pedig 10-30 százalékkal csökkent.

Jelenleg 142 ezer lakóingatlan-hirdetés szerepel az oldalon,

a használt lakások iránti kereslet pedig 19 százalékkal mérséklődött.

Balogh László a hivatalos adatokról azt is elmondta, hogy ezek egyelőre csak az előzetes számok, ezért a használt lakásoknál a 6,3 százalékos árcsökkenés mértéke még változhat.

 

Valódi Hírek