Felülbírálta az ügyészség a rendőrséget: Folytatni kell a nyomozást a Mátrai Erőmű ügyében

Mészáros Lőrinc kiesett a pikszisből?

Felülbírálta és hatályon kívül helyezte a Mátrai Erőmű ügyében indult nyomozás megszüntetéséről szóló határozatot a Gyöngyösi Járási Ügyészség – írja az Átlátszó.hu.

Az ügyészség indoklása szerint

„az eddig végzett nyomozás adatai alapján valóban nem állapítható meg, hogy megvalósultak-e a szóban forgó bűncselekmények vagy sem, ugyanakkor a nyomozó hatóság nem tett meg mindent a tényállás tisztázása érdekében, az hiányosan felderített, ebből adódóan az eljárás megszüntetésére megalapozatlanul került sor”.

Az Átlátszó szerint ez alapján a nyomozás folytatódik.

Tavaly július végén Detknél, a Mátrai Erőmű közelében napokon át bűzös, habos víz folyt a Bene-patakba, majd került az ottani víztározóba.

A katasztrófavédelem egy határozatából derült ki, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó búzafeldolgozó, a Viresol Kft. okozta a tömeges halpusztuláshoz és rosszullétekhez vezető szennyezést.

Két rendőrségi nyomozás is indult az ügyben, amelyeket később egyesítettek, majd az egyik vonatkozásában megszüntették az eljárást.

A 2019 novemberében indult első ügyben környezetkárosítás bűntette, az idén júniusban indult másodikban pedig hivatali visszaélés bűntette miatt nyomoztak.

A kettőt júniusban egyesítették, majd a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és a hivatali visszaélés vonatkozásában megszüntette a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrkapitányság, mondván, „nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”. Most ezt bírálta felül az ügyészség.

(Átlátszó.hu / hvg.hu)

Valódi Hírek