Hivatalos: Magyarországon halnak meg a legtöbben rákban az egész Unióban (+térkép)

Szomorú adatok az Eurostat legfrissebb jelentésében.

2016-ban az Európai Unió 27 tagállamában összesen csaknem 4,5 millió ember veszítette életét.

A halálokok között az esetek negyedében rákos megbetegedés szerepelt: százezer főre 257 rákos haláleset jutott – írja a G7 az Eurostat regionális évkönyve alapján.

Az Eurostat felmérésének egyik, magyar vonatkozásban megdöbbentő statisztikája az, hogy Közép-Dunántúlon 100 ezer lakosra 364 ilyen halálok jutott, ami azt is jelenti, hogy

uniós szinten a királyi régióban volt a legtöbb rákos haláleset.

A felmérés szerint a Közép-Dunántúlt további öt magyar régió követi a listán: a Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Magyarország és Dél-Alföld, csak ezt követően, a hatodik helyen szerepel az első nem magyar terület, Horvátország belső, nem tengerparti része.

grafikon: Eurostat

Általános lebontásban viszont az is jól látszik, hogy a rákos megbetegedések főként a Kelet-Európában és a balti országokban rendkívül elterjedtek, ezen belül is a magyar mellett leginkább a horvát, szlovák és lengyel régiók emelkednek ki.

A nemspecifikus rákfajták, így a mellrák és a prosztatarák szempontjából az uniós országok közül ugyancsak Magyarországon, Észak-Alföldön volt a legtöbb, 100 ezer főre esően 99 haláleset 2016-ban.

A végbélrákos megbetegedéseket tekintve pedig Dél-Dunántúl végzett az élen 100 ezer főre esően 62 haláleset történt, ami egyben azt is jelenti, hogy

a dél-dunántúliak kétszer akkora eséllyel halnak meg végbélrákban, mint az uniós átlag.

További elkeserítő adatnak számít az is, hogy 2016-ban az unió országai közül a Közép-Dunántúl mellett Észak-Magyarországon volt a legtöbb, 65 éven aluli rákos halálozási eset: 100 ezer főre 147 halálesetet jutott.

Ez több mint háromszorosa a Svédország legészakibb régiójában dokumentált legalacsonyabb 45 halálesetnek – írja a G7.