Kémkedni akarnak Európában a kínaiak? Az Unió kizárná a Huawei-t és a ZTE-t az 5G-projektből

Minden kínai cég köteles ugyanis együttműködni a kínai kommunista rezsimmel.

Az Európai Parlament tagjai felvetették, hogy a kínai telekommunikációs vállalatok, a Huawei és a ZTE magas kockázatot jelentenek Európa hálózati biztonságára nézve.

Egy levélben, melyet az országok távközlésért felelős miniszterei és az Európai Bizottság hivatalnokai mellett a Politico is megkapott, azt javasolják, hogy az EB és a tagországok vonják vissza ezeknek a vállalatoknak a finanszírozását.

Az érintett miniszterek csütörtökön nem hivatalos videókonferencia keretében fogják tárgyalni az ügyet.

Az EP-tagok így fogalmaztak a levélben:

„Minden kínai vállalat (a Huawei és a kisebb, szintén kínai versenytársa, a ZTE) a kínai jogszabályok szerint köteles együttműködni Kína autokratikus rezsimjével. Ebbe beleértendő, hogy arra használják a hálózataikat, hogy kémkedjenek a nyugati kormányok, vállalatok és állampolgárok után is.”

Az, hogy az európai 5G-hálózat kiépítésében a Huawei is részt vesz, jó ideje aggodalmakat vet fel, mert ezzel a kínai befolyás olyan formában érvényesülne az Európai Unióban, hogy a hálózathoz szükséges támogatások és frissítsek tekintetében az európai országok Kínára lennének utalva.

A Huawei szóvivője arra hivatkozva utasította vissza a vádakat, hogy ezeknek értelmében más Kínában gyártó és összeszerelő vállalatok, mint példaul a Nokia, vagy az Ericsson is biztonsági kockázatot jelentene Európára, hiszen ezekre a vállalatokra is vonatkoznak a helyi jogszabályok.

Az EP tagjai azt kérték, hogy ne az adófizetők pénzéből kerüljön sor az 5G fejlesztésekre, ugyanis jelenleg az EU- és a tagállamok közfinanszírozása is segítik a kínai telekommunikációs vállalatok európai működését.

(politico)

Valódi Hírek