Erre kevesen számítottak: Orbán irodája előtt tüntetett Udvaros Dorottya (+videó)

De további művészek is csatlakoznak a háromnapos demonstrációhoz.

A Greenpeace hétfő reggel élőben jelentkezett be Orbán Viktor rezidenciája, a Karmelita kolostor elől.

A videóból kiderült, hogy a 65 órán át tartó demonstrációt azért hirdették, mert a tudomány álláspontja szerint

65 százalékos

kibocsátás-csökkentésre van szükség ahhoz, hogy „egyáltalán esélyünk legyen a klímaválság legrosszabb következményeit elkerülni” – mondta a helyszínen Hevesi Flóra a Greenpeace-től.

„Csütörtökön Orbán Viktor elrepül Brüsszelbe, ott fogja képviselni Magyarországot az Európai Tanács következő szavazásán, ahol egy nagyon fontos döntést fognak meghozni, konkrétan azt, hogy az öt évvel ezelőtt aláírt párizsi klímaegyezményt hogyan fordítsák le konkrét cselekedetekre.”

A Greenpeace azért demonstrál, hogy Orbán Viktor „ezen a szavazáson jól döntsön”.

– tette hozzá.

A klímavédelmi tüntetésen részt vesz majd Bartholy Judit klímatudós, egyetemi tanár, Lányi András filozófus, Munkácsy Béla, a földtudományok doktora és Kőváry Zoltán klinikai pszichológus, klímaszorongás-kutató.

A szakemberek mellé olyan ismert művészek is csatlakozni fognak, mint Pokorny Lia, Für Anikó, Földes Eszter, Törőcsik Franciska, Básti Juli, Hernádi Judit, Radnay Csilla, Pelsőczy Réka vagy Udvaros Dorottya.

Utóbbi a zuhogó eső ellenére már kora reggel a helyszínen volt, hiszen mint mondta:

„A párizsi egyezmény óta figyelem, hogy a világ hogyan gondolkodik erről a témáról.”

Udvaros úgy fogalmazott, megérti a döntés nehézségét és még az ellenérveket is elfogadja, ugyanakkor azt gondolja, hogy

„ha nem az elkövetkező 15-30 évben gondolkodunk, hanem még tovább, akkor elengedhetetlen, hogy ez a lépés megtörténjen”.

Udvaros Dorottya szerint az ismert embereknek különösen nagy a jelentőségük a fontos ügyek hirdetésében:

„Néhányan, akik szeretnek minket, és akik megnézik az előadásainkat, filmjeinket azok azt gondolják, hogy ha ő is így gondolja és ő is ezt mondta, akkor én is átgondolom ezt, és akkor lehet, hogy én is ezt fogom mondani.”

Mint ismert, Orbán Viktor nemrég egy uniós vitában, a felmerült kibocsátáscsökkentési számokat

„abszurditásig emelt klímacéloknak”

minősítette.

Az Európai Bizottság új terve szerint 2030-ra az egy évvel ezelőtti javaslathoz képest nem 50, hanem 55 százalékkal kell majd visszafogni az üvegházhatású gázok emisszióját ahhoz, hogy a 1,5 Celsius-fokon belül tartsuk a bolygó hőmérsékletének emelkedését.

Az Európai Parlamentben néhány nappal ezelőtt pedig már a 60-65 százalékos csökkentést is emlegettek.

A Greenpeace aktivistái arra buzdítanak, aki teheti, írjon levelet a miniszterelnöknek. Erre egy sablont is készítettek, amely a szervezet honlapján érhető el.

A demonstráción résztvevők természetesen a járványügyi intézkedéseknek megfelelően maszkban, a kellő távolságot tartva tüntetnek.

Videó:

ÉLŐBEN JELENTKEZÜNK Udvaros Dorottya színművésszel a Karmelita kolostor elől, ahol 65 órán keresztül fogunk demonstrálni! Arra kérjük Orbán Viktort, hogy az Európai Tanács csütörtöki és pénteki ülésén mutasson példát az ambiciózus klímacélok támogatásával. A kifogások nem oldják meg a klímaválságot!Üzenj te is a magyar kormányfőnek: https://greenpeace.hu/hajraklimavedelem?utm_source=facebook.com&utm_medium=organic%2Bpost&utm_campaign=65&utm_content=202010120945#climatecareuprising

Közzétette: Greenpeace Magyarország – 2020. október 12., hétfő

.

Valódi Hírek