Putyin elfogatóparancsot adott ki a belarusz ellenzék vezetőjére

Működésben az illiberális „demokrácia”.

Moszkva elfogatóparancsot adott ki a belarusz ellenzék vezetője, Szvetlana Tyikhanovszkaja ellen – írja a Politico.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség beszámolója szerint az elfogatóparancsot eredetileg Fehéroroszországban adták ki, azonban Oroszországban is érvényes az államok kétoldali megyezése alapján.

Tyikhanovszkaja jelenleg Litvániában tartózkodik, így egyelőre biztonságban van.

Az orosz hírügynökség nem adott tájékoztatást arról, hogy az ellenzéki Tyikhanovszkaját pontosan milyen vétség miatt keresik, mindenesetre bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják.

Szvetlana Tyikhanovszkaja

A lett külügyminiszter, Edgars Rinkevics döbbenetét fejezte ki a Twitteren:

„Nem követett el bűnt. Ez közvetlen és jogtalan beavatkozás a Belarusz belügyekbe és tovább korlátozza a politikai párbeszéd lehetőségét.”

Litvánia külügyminisztere Linas Linkevicius szintén a Twitteren kérdőjelezte az elfogatási parancs jogszerűségét:

„A kihallgatás lenne a párbeszéd egyetlen általuk ismert formája? „

– írta arra utalva, hogy Tyikhanovszkaja jelezte: ragaszkodna hozzá, hogy párbeszédet folytasson az oroszokkal.

Vlagyimir Putyin viszont egyelőre csak a régóta regnáló fehérorosz diktátorral, Alekszakdr Lukasenkoval van dialógusban.

Az EU vezetői a múlt héten abban egyeztek meg, hogy szankciókkal sújtanak negyven fehérorosz tisztviselőt, Lukasenko azonban nincsen közöttük.

Lukasenko (akit Európa utolsó diktátorának neveznek) egyetlen kihívója jelenleg Szvetlana Tyikhanovszkaja, akinek férje lett volna az elnökjelölt, de jelenleg börtönben ül politikai tevékenysége miatt.

A választásokat követő demonstrációk során több, mint hatezer embert vettek őrizetbe a belarusz hatóságok. Az oroszok Lukasenkot támogatják, azonban az EU nem ismeri el választási győzelmet.

(Politico)

Valódi Hírek