Így indul kedden a tanév a koronavírus-járvány árnyékában

A minisztérium sokszor lehetetlen elvárásokat fogalmaz meg az iskolák felé.

Az iskolák tanácstalanul vágnak bele a kedden induló új tanévbe. A minisztérium által kiadott 70 pontos iránymutatást már a kezdetekben erős kritikák érték, és bár az iskolák megpróbálják a gyakorlatba átültetni a fertőzésveszély csökkentését célzó javaslatokat, sok esetben futnak bele áthidalhatatlannak tűnő akadályokba.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke azt mondta: vannak olyan régebbi, inkább városi általános és középiskolák, ahol kevés intézkedés valósítható meg.

Egy 50 négyzetméter alapterületű osztályba 30 gyerek jár, nem lehet megoldani a másfél méteres távolságtartást, és nem lehet kettébontani az osztályokat, mert így is kevés a pedagógus. Nem tudok olyan rendszert kiépíteni, hogy minden biztonsági intézkedést garantálni lehessen

– mondta Rósa Viktor, a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium igazgatója is.

Egy zuglói iskola tanára elmondta: náluk két csap jut 60 gyerekre, és nagyon sok idő, ha alaposan akar mindenki kezet mosni:

Majd reggel nyolctól délig csak kezet mosunk? Ráadásul annyi papírtörlő a világon nincs, amennyi a törölköző kiváltásához kellene” – mondta.

Előírás a teremváltások közti fertőtlenítés is, jobb híján több helyen a

diákok törlik át majd maguk után

az asztalt a kikészített fertőtlenítővel és papírtörlővel.

Az iskolák igyekeznek az adott keretek között megoldani a távolságtartást:

  • több helyen eltörölték a vándorlást a termek között,
  • van, ahol külön időpontokban mehetnek majd mosdóba a felsősök és az alsósok,
  • az udvarra csak két osztályt engednek le egyszerre, és arra biztatják a diákokat, hogy szünetben is inkább maradjanak majd az osztályban,
  • van, ahol az udvaron is kijelölik, hogy melyik tagozat hol lehet,
  • egy pesti iskolában megnyitnak egy régóta nem használt bejáratot, hogy hazamenetelkor se keveredjenek a gyerekek,
  • egy másik budapesti gimnázium azt fontolgatja, hogy az iskola előtti utca lezárását kéri önkormányzattól, hogy ki tudja küldeni oda a gyerekeket,
  • olyan megoldás is van, hogy három perccel hamarabb szól a kicsengetés, hogy a diákoknak legyen idejük fertőtleníteni az asztalokat.

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter pedig vasárnap, a Kossuth Rádióban beszélt először arról, mi történik, ha egy iskolában felüti a fejét a vírus.

Azt valószínűsítette, hogy egy-egy osztályban előfordulnak majd fertőzések, azonban annak szerinte kicsi az esélye, hogy minden osztályban egyszerre jelenjen meg a koronavírus.

Ha a több mint háromezer magyar köznevelési intézmény közül néhányban megjelenik a fertőzés, akkor egy-egy osztály, kiterjedtebb esetszámok esetén pedig több osztály vagy az egész iskola átáll digitális oktatásra” – közölte a miniszter.

A friss adatok szerint egyébként 178 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 6139 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy 68 éves idős beteg, az elhunytak száma így 615 főre emelkedett, 3761-en pedig már meggyógyultak.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek