Most érkezett: Iszonyatos a gazdasági visszaesés, itt vannak a friss gazdasági adatok

A valóság még a legrosszabb elképzeléseket is képes volt felülmúlni.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint

13,6 százalékkal

csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, jelentette az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján.

A Pénzügyminisztérium csak 10 százalékos recessziót várt. A recesszió történelmi mértékű, a 2009-es válság idején is csak 7-8 százalékos GDP-visszaesést lehetett látni.

A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet hatására a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése visszaesett. A szolgáltatások és az ipar egyaránt nagymértékben hozzájárultak a gazdasági teljesítmény alakulásához.

A járvány gazdasági hatásai és a bevezetett korlátozó intézkedések az első negyedévet alig érintették, a másodikat viszont már annál inkább, így nem az volt a kérdés, hogy volt-e recesszió, hanem hogy mekkora.

A jegybank már a második negyedévre is „csak” 7 százalékos visszaesést becsült, nem pedig 10 százalékost, mint a Pénzügyminisztérium. És különösen nem 13,6 százalékost, mint ami a valóság lett.

A GDP idei második negyedévi részletes adatait szeptember elsején teszi közzé második becslésében a KSH, míg a gazdaság idei harmadik negyedévi teljesítményéről november 13-án közölnek adatot.

Valódi Hírek