SOTE rektora: Bármikor újra fellángolhat a koronavírus-járvány, senki sincs biztonságban

Messze van még a vége.

Véleményem szerint a környező országokban még az első hullám tombol, azaz ott azért nőhetett meg az igazolt fertőzöttek száma, mert sok helyen már akkor lazítani kezdtek a közösségi korlátozásokon, amikor az adatok ezt még nem indokolták.

Azt tartom második hullámnak, amikor a járvány első szakasza után tartósan megnövekszik a vírus reprodukciós aránya” – mondta a Hetek című lapnak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Szerinte a koronavírus-járvány második hulláma vélhetően

a késő őszi-téli időszakra esik majd,

amikor kedveznek a feltételek a vírus életben maradásának és szaporodásának.

Szeptembertől több tényező – az iskolakezdés, szabadságról való visszatérés, illetve a hűvösebb idő miatti hosszabb zárt térben tartózkodás – is hozzájárulhat a fertőzések megugrásához, így egy második hullám ősszel érkezhet meg” – mondta a professzor, aki szerint ha a magyarok betartják az óvintézkedéseket, akkor továbbra is szabadabban tölthetjük a nyarat, mint a környező országok. Ugyanakkor ha nem vagyunk kellőképpen elővigyázatosak, és hanyagoljuk a távolságtartást, a maszkviselés zárt térben, vagy nem ügyelünk az higiéniára, akkor nálunk is

bármikor fellángolhat a járvány.

Az orvos úgy látja, az eddig megszerzett tudás birtokában a második hullámot során sokkal gyorsabban és rutinosabban tudják majd kezelni a hatóságok, és a halálozási arány is kisebb lesz.

Ugyanakkor fontos az is, hogy minél többen beadassák majd maguknak az influenza elleni védőoltást, különösen a veszélyeztetettek: a 60 év felettiek, a krónikus betegségben szenvedők, illetve az egészségügyben dolgozók, a pedagógusok és a bolti eladók – hangsúlyozta Merkely professzor.

Valódi Hírek