Most derült ki: Az iskolaőrnek jelentkezők kétharmadát már a pszichológiai vizsgán ki kellett dobni

Baljós előjelek.

Július végéig 1409-en jelentkeztek iskolaőrnek, de közülük csak 497 fő kezdte meg a képzést – vagyis a jelentkezők kétharmada már az egészségügyi, pszichológiai, illetve erőnléti előszűrésen lemorzsolódott – tudta meg a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

A rendőrség szerint országszerte 478 iskolába kellene őrt küldeni, ezt viszont a képzést megkezdők száma alapján valószínűleg nem fogják tudni teljesíteni.

Az előszűrés után következő egyhónapos képzést ugyanis feltehetően nem mindenki végzi majd el, ráadásul az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) iskolánként egy-két őrrel számol.

A jelentkezőknek 40 órás pedagógiai-pszichológiai, 24 órás bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, 56 órás rendvédelmi és gyakorlati tanfolyamon kell részt venniük, majd mindegyikből vizsgát tenni.

Az ORFK által közölt számok alapján nem zárható ki, hogy az üresen maradt helyeket a rendőrség hivatásos állományából töltik fel.

A Népszava szerint erre vonatkozóan egyébként több aggodalmas megkeresés is érkezett a Független Rendőr Szakszervezethez (FRSZ), az ORFK azonban hangsúlyozta, csak önkéntes jelentkezőkkel számolnak.

Azt viszont érdemes megjegyezni: a rendőrök jogviszonyáról szóló 2015-ös szolgálati törvény megengedi, hogy rendőröket évente négy hónapra átvezényelhessék „a rendvédelmi szerv bármely szervezeti egységéhez és bármely helységbe meghatározott szolgálati feladat teljesítésére”, egy hónapig pedig szolgálati beosztásuktól függetlenül is áthelyezhetőek bármilyen más munkakörbe.

Dávid Ferenc, az FRSZ főtitkár-helyettese szerint a rendőrök nemcsak az esetleges költözés miatt tartanak az iskolaőrségtől, hanem magától a feladattól is, hiszen ők

„a bűnözőkkel való bánásmódhoz szoktak nem a 16 éves, hangjukat próbálgató kamaszfiúk lecsillapításához.

Nem véletlen, hogy a fiatalkorú elkövetőkkel foglalkozó nyomozók is speciális kiképzésben részesülnek. Konfliktus pedig nem csak a gyerekekkel adódhat, hanem tanárokkal és a felháborodott szülőkkel is.”

Szerinte az egy hónapig tartó pedagógiai-pszichológiai felkészítés egy profi rendőrnek is kevés lenne az átálláshoz.

Az iskolaőrséggel kapcsolatban más problémák is felmerültek az utóbbi hetekben: kikerült a felvételi kritériumok közül a középfokú végzettség, viszont jobban kereshetnek az iskolaőrök, mint a pedagógusok, az iskolaigazgatók, vagy a rendőrök.

23 szakképzési intézmény már vissza is vonta igényét iskolaőrség iránt, ugyanakkor volt olyan iskolaigazgató is, aki nem is tudott róla, hogy iskolája kérte volna az egyenruhások szolgálatát.

(Népszava / Mérce)

Valódi Hírek