Orbán megint hazudott: Segítség helyett sok adósság vár a településekre

Nem kapnak mentőövet az önkormányzatok, elvonást annál inkább.

Június elején még arról beszélt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, hogy a települések 200 milliárd forintos

hitelkeretet kapnak

a kormánytól, ha megszorulnak a válsághelyzet miatt. Aztán váratlanul kivették a jövő évi költségvetésből ezt az ígéretet, és azóta semmit sem hallani róla — írta meg a Népszava.

Az az ötlet, hogy legyen egy átmeneti segítséget nyújtó hitelkeret, ami pótolhatja a helyi iparűzési adóból idén kieső bevételt, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségétől származott, azonban a szövetség sem kapott magyarázatot arra, hogy miért törölte végül a tervet a kormány.

Tab fideszes polgármestere, Schmidt Jenő a Népszavának elmondta: a keret elég lett volna arra, hogy fél évet nyerjenek az önkormányzatok.

Most azonban nagy lesz a baj: a szolidaritási adó befizetésére kötelezett 800 önkormányzat fele akkora bajba kerül, hogy hitelfelvételre szorulhatnak.

Elvileg minden település köthet hitelszerződést valamelyik pénzintézettel saját adóbevételei összegének feléig, csakhogy az így felvett hitelt egy éven belül vissza kell fizetni, és most nehéz megmondani, hogy beérkeznek-e, és ha igen, mikor a tervezett bevételek.

A települések nagy részének ugyanis az iparűzési adóból van jelentős bevétele. Elsősorban azok a falvak, városok lesznek bajban, ahol egy nagyobb cég fizeti az iparűzési adó túlnyomó részét.

Ezeken a településeken 30-35 százalékkal biztosan kevesebb lesz az adóbevétel a tavalyihoz képest, hiszen a válság miatt ezek a cégek is bajban vannak.

Eközben a szolidaritási adót a 2019-es kiemelkedően jó év vállalati beszámolói alapján vetette ki a kormány.

Schmidt Jenő szerint a februári és márciusi fizetések kifizetésével már sok helyen baj lehet, mert az idén szeptemberben beérkező adóelőleg után csak március 15-e a következő előleg-befizetési határidő, és a kormány december végén egyben utalja át a településeknek a januári és februári bérek előlegét.

Valódi Hírek