A magyar parlamentben szavaznak arról, hogy ne kelljen jogállami feltételekhez kötni az EU kedvezményes hitelét

Orbánék várhatóan ebből is jól jönnek ki.

Az Országgyűlés kétnapos rendkívüli ülést tart a jövő héten. A képviselők feltételeket akarnak szabni ahhoz, hogy az Európai Unió hitelt vehessen fel a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére.

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd két órában azonnali kérdések hangozhatnak el.

Az interpellációkra egy óra, a kérdésekre pedig további fél óra áll rendelkezésre, azonban a frakciók – a járvány alatt kidolgozott munkarendnek megfelelően – várhatóan nem élnek majd ezekkel a lehetőségekkel – írta meg az Index.

A parlament kedden reggel 9 órakor szintén napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, ezt követi a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló határozati javaslat vitája.

A kormánypártok vezetői azért nyújtották be indítványukat és kezdeményezték a Ház rendkívüli ülését, mert a jövő héten tartják azt az európai uniós csúcstalálkozót, ahol döntés születik a

750 milliárd eurós hitelfelvételről.

Erre a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés miatt van szükség. A hitel visszafizetésére a tagállamok vállalják a garanciát.

Korábban Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kompromisszumos megoldási javaslatot jelentett be az EU következő hét éves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatban.

Ennek értelmében eleve úgy tűnik, hogy nem kell majd nagyon aggódniuk az Európai Bizottság által esetlegesen támasztott jogállami feltételek miatt a renitens tagállamoknak, mint például Magyarországnak.